Изложба цртежа под називом „Гледах с ове стене" Биљане Веселиновић

 

У  уторак, 25. октобра 2016. године у Галерији Атријум Библиотеке  града Београда је отворена  изложба  цртежа под називом „Гледах с ове стене" ауторке Биљане ВеселиновићИзложбу чини серија цртежа насталих током 2014. и  2015. године. Кроз представљени циклус цртежа „Гледах с ове стене“ сликарка се бави истраживањем ликовног израза,  могућностима стварања у савременом цртежу, записима о слободном току мисли и размишљањима током стварања.

Цртежи су рађени тушем на папиру, истовремено једноставном и сложеном техником, која пружа могућност апстрактног приказивања у процесу цртања. Лаким потезима четке на папиру уметница приказује универзални, јединствени и заједнички простор, његов поредак и систем, дешавања у њему, човека и његову улогу у том систему. И сам назив изложбе „Гледах с ове стене“ говори нам о њеној улози посматрача, који посматра и црта простор и догађања у њему на основу свог унутрашњег доживљаја света.

Биљана Веселиновић слободним потезима црта камење и стене у простору и ритам који настаје између њих,  представљајући структуру простора. Серија изложених радова аутентичног рукописа, лакоће линије и ритма,  изражава непосредан и спонтан приступ цртежу. Уметница у апстрактним композицијама на експресиван и сугестиван начин приказује своја размишљања о простору.

Биљана Веселиновић завршила је Основне и Мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Чедомира Васића. Дипломирала је и на Филолошком факултету у Београду, смер Енглески језик и књижевност. Аутор је пет самосталних изложби у Београду и Новом Саду. Члан је УЛУС-а од 2014. године.

Изложба је отворена до 12. новембра 2016. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба цртежа под називом „Гледах с ове стене" Биљане Веселиновић. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja