ИЗЛОЖБА КОЛАЖА И ЦРТЕЖА ПОД НАЗИВОМ „ТАЧКА“ ЈЕЛЕНЕ ВИТОРОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ

У уторак, 15. новембра 2016. године у Галерији Атријум Библиотеке града Београда је отворена  изложба колажа и цртежа под називом „Тачка“ ауторке Јелене Виторовић.

Јелена Виторовић је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића. Члан је УЛУС-а од 2010. године. Резиденцијално је боравила у Дизелдорфу и GLO´ART-у (Ланакен, Белгија). Излагала је на осам самосталних изложби код нас и у иностранству.

Поставку изложбе чине радови у комбинованој техници, настали у последњих годину дана. Представљени серијал колажа и цртежа је израз њеног интересовања за природу и представе животиња у пејзажима са метафоричним приказима људске природе. У подлогу, коју чини истрошена кружна мета, уметница уцртава пејзаж и пејзаж са фигуром. Референце за своје стваралаштво налази у филозофији Хајдегера, а цртачки поступак на својим делима примењује по узору и начелима сликара Пола Клеа о линији.

Уметница властита опажања, утиске, расположења и размишљања о природи спонтано бележи и сагледава користећи сведени колорит, концентришући се на линију и ликовне транспозиције облика виђеног у новој и динамичној целини.

На њеним радовима доминира мотив птице као симбол животног циклуса, којим изражава личну имагинацију. Колаже и цртеже Јелене Виторовић одликују поетски и експресивни ликовни елементи, складан колорит, истакнути детаљи, сензибилност и звонкост линије и облика изражених у симетричној и кружној концепцији композиције.

Изложба је отворена до 8. децембра 2016. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА КОЛАЖА И ЦРТЕЖА ПОД НАЗИВОМ „ТАЧКА“ ЈЕЛЕНЕ ВИТОРОВИЋ У ГАЛЕРИЈИ АТРИЈУМ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja