БГБ КАНДИДУЈЕ „ПЕТ ДУНАВСКИХ ЧУДА“

Престижна Међународна књижевна награда  IMPACпредставља једно од најпрестижнијих литерараних надметања у свету, а свакако је конкурс са највећом новчаном наградом за лауерата. Библиотека града Београда као кандидата са ових простора предложила је нашег уваженог аутора Зорана Живковића и његово дело „Пет дунавских чуда“. Библиотека града Београда на тај начин и ове године у друштву 162 библиотечка система из 45 земаља са свих меридијана света ствара и унапређује књижевне и културне везе широм планете

 

 

Међународна  IMPACкњижевна награда (International IMPAC Dublin Literary Award; на ирском  Duais Liteartha Idirnáisiúnta Bhaile Átha Chliath)представља једно од најпрестижнијих литерараних надметања у свету, а свакако је конкурс са највећом новчаном наградом за лауерата. Оснивачи и организатори награде су скупштина града Даблина, компанија ИМПАК и градске библиотеке Даблина. Конкурс се односи на књижевна дела која могу бити написана било на ком светском језику, аутор може бити било које националности, једини услов јесте да је дело званично издато на енглеском језику, било да је на том језику оригинално написано или да је у питању превод.

Како процедура налаже да кандидате могу предлагати јавне библиотеке широм света, тако је и БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА и ове године послала кандидатуру за књижевно дело са наших простора. У питању је уважени писац Зоран Живковић са делом „Пет дунавских чуда“ (The Five Wonders of the Danube). Ово прозно дело Зорана Живковића које је доживело светску премијеру на Сајму књига у Лајпцигу објављено је у комплету од пет томова на српском, енглеском, немачком, словачком и мађарском језику. Радња романа „Пет дунавских чуда“  догађа се на пет замишљених дунавских мостова: у Регенсбургу, Братислави, Бечу, Будимпешти и Новом Саду. Критичари су наклоњени овом јединственом делу, а неки од њих у њему виде и важан културни допринос Србије замислима на којима се темењи стратегија ЕУ за дунавско подручје. Вести о успеху нашег аутора можемо очекивати у јуну наредне године.

Према званичном допису који је стигао на адресу БГБ-а овогодишњи добитник награде је британски писац Џон Макгрегор са романом „Чак и пси“ кога је предложила Сверуска библиотека за страну књижевност из Москве.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - БГБ КАНДИДУЈЕ „ПЕТ ДУНАВСКИХ ЧУДА“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja