Додељена награда „Проф. др Катарина Амброзић“ за 2016.

У 2016.  години награда „Проф. др Катарина Амброзић“ додељена је  Јовани Миловановић, студенткињи мастер студија Одељења за историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Рад под називом „Омаж пријатељима и француско-српско пријатељство : споменик краљевима Петру Iи Александру I Карађорђевићу у Паризу'“ добитница је представила у среду, 14.12. 2016, у читаоници Фонда уметности, у  Библиотеци града Београда.

 

Награда „Проф. др Катарина Амброзић“ установљена је 2007. године,  према жељи Катарине Амброзић.

Додељује се једанпут годишње и омогућава добитнику искуство студијског путовања у Париз, уз новчани износ награде  од 3.000 евра.

Одлука о додели награде доноси се комисијски, у сарадњи представника дародаваца, Библиотеке града Београда и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Катарина Амброзић, историчар уметности, музеолог, универзитетски професор, уз многобројне активности у организовању изложби и чланства у селекционим комисијама и жиријима за награде у земљи и иностранству, промовисала је својим преданим и посвећеним радом уметност Србије  и региона.

Између осталог, Катарина Амброзић је први историчар уметности у региону  који је докторирао на тему модерне уметности (Надежда Петровић и модерна уметност у Југославији, одбрањена  1956. године у Љубљани – Факултет природних наука, математике и филозофије).

За своје деловање и рад, Катарина Амброзић одликована је и орденом за културу Француске Le croix de Chevalierdes Arts et Lettres, 1984. и орденом Шпаније Izabel la Catolica – Oficial, 1986. године.

Уз активно учешће у реализацији награде „Проф. др Катарина Амброзић“, Библиотека града Београда од 2005. године,  у своме фонду, у оквиру Посебних фондова, чува и спомен-библиотеку Катарине Амброзић.

Ова драгоцена  збирка каталога, монографских публикација и референсне грађе броји преко 3.200 библиографских јединица на српском и на преко 6 страних језика.

Смештена је и даје се на коришћење искључиво у простору читаонице Фонда уметности Библиотеке града Београда.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Додељена награда „Проф. др Катарина Амброзић“ за 2016.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja