„Песме из нехата“

У петак, 09. Фебруара 2018. године у читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“ представљена је прва песничка збирка Саше Бошковића „Песме из нехата“. Програм је био изузетно посећен, атмосфера одлична. Учествовали су Живојин Ивковић, главни и одговорни уредник, Иван Деспотовић, уредник едиције, и Саша Бошковић, аутор. 

Опширније...

Промоција часописа "Сатиричне вертикале"

У четвртак, 01.02.2018. у 18.00 часова, у пуној читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“, у организацији УНПС одржана јепромоција  јединог регионалног часописа за хумор и сатиру под називом  "Сатиричне вертикале".

Учествовали су: Живојин Ивковић, извршни директор УНПС и Деана Саиловић, главна и одговорна уредница часописа.

Опширније...

"Песници ДКБ-а Београду"

У уторак, 23.01.2018. у 18.30 часова, у пуној читаоници Библиотеке „Ђорђе Јовановић“, у организацији Друштва књижевника Београда одржано је књижевно вече под називом  "Песници ДКБ-а Београду".

Вече су водили Зоран Илић и Анка Станојчић, а учесници су били чланови удружења ДКБ. Бројна публика уживала је у пријатној атмосфери.

Опширније...

Акредитован семинар "Електронска обрада старих и ретких књига"

У организацији Секције музејских библиотекара и књижничара МДС, 23. октобра 2017. у простору Електронске читаонице Дечје библиотеке "Драган Лукић", Студентски трг 19, одржан је Акредитован семинар "Електронска обрада старих и ретких књига". Предавачи су биле колегинице из Библиотеке Матице српске из Новог Сада: Новка Шокица-Шуваовић, Александра Драпшин и Светлана Вучковић. Семинару је присуствовало 19 колега из различитих типова библиотека.

Опширније...

" Свако дете има крила"

На крају дечје недеље 5. и 6. октобра у простору дечје библиотеке "Драган Лукић" гостовали су малишани из вртића "Мајски цвет" и "Вила". Наши драги малишани
су својом маштом и раздраганошћу оправдали овогодишњи мото Дечје недеље:" Свако дете има крила".

 

"Бубице", "Патуљци" и "Предшколци" у посети библиотеци

3. i 4. октобра у дечјој библиотеци "Драган Лукић" гостовале су три групе малишана из вртића "Љубав, вера, нада". "Бубице", "Патуљци" и "Предшколци" помогли су нам да на најлепши начин започнемо обележавање Дечје недеље.
Осим што смо заједно читали штрумфастичну сликовницу и лепо се забавили, у та два дана стекли смо пуно нових, малих пријатеља библиотеке и књиге.
 
 

Опширније...

"СУСРЕТИ СРЕДОМ" У БИБЛИОТЕЦИ "ДРАГАН ЛУКИЋ"

У првој недељи октобра, након летње паузе, настављамо са већ дугогодишњом традицијом да организујемо "Сусрете средом" за чланове Удружења за особе са сметњама у развоју Стари град. Са нашим добрим другарима провели смо пријатно време у библиотеци разговарајући и дружећи се са књигом.

 

Манифестација „Ноћ истраживача“ у БГБ и на Старом граду

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ово је јединствена прилика да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Велики број експеримената, научно-популаризованихпредавања, активности за децу, посета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно што очекује посетиоце на самој ноћи. Ноћ европских истраживача се одржава сваке године широм Европе и суседних земаља последњег петка у септембру. Циљ манифестације „Ноћ истраживача“ је да посетиоцима свих узраста омогући дружење са научницима и приближи им науку као део свакодневног живота.

Опширније...

Радионица „Природњачки детектив“ на Старом граду

У оквиру „Дана европске баштине“ одржан је још један програм на Старом граду. Угостили смо ученике трећег разреда и учитељицу Светлану Гавриловић из  ОШ „Краљ Петар Први“. Пратећи тему овогодишње манифестације „наслеђе и природа“,  искористили смо близину Студентског парка да деци приближимо ово културно и природно наслеђе.

Опширније...

Промоција књиге „Ц ц ц...уличне приче“, Весне Ћоровић-Бутрић

Синоћ, 21.9.2017.  у пуној читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић" одржана је промоција књиге Весне Ћоровић-Бутрић "Ц ц ц... уличне приче". О књизи су говорили Бојана Шкорц, психолог, Добривоје Станојевић, књижевни критичар, Раде Танасијевић, књижевник, и Весна Ћоровић-Бутрић, аутор.

Опширније...

„Дани европске баштине“ на Старом граду

У оквиру Манифестације „Дани европске баштине“ у Дечјем одељењу „Драган Лукић“ на Старом граду одржана је радионица „Жива библиотека у локалном парку“.Ученицима другог разреда ОШ „Михаило Петровић Алас“, историчарка уметности Сузана Цвијан, говорила је о Студентском парку, који се налази преко пута библиотеке,  у прошлости, садашњости и будућности. Пратећи овогодишњу тему Манифестације, наслеђе и природа, посебну пажњу смо посветили заштићеним врстама дрвећа.

Опширније...

Промоција часописа "Балканске вертикале"

Синоћ у пуној читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић", одржана је промоција часописа за ангажовану књижевност "Балканске вертикале" и промоција књиге Добривоја Лазаревића "Паметне бомбе и луде краве". Промоција је протекла у ведром расположењу, говорили су: Срђан Симеуновић Сендан, Зоран Илић, Васа Радовановић и Добривоје Лазаревић, аутор. 

Опширније...

Представљање романа "Ferragosto"

Представљање романа првенца "Ferragosto", аутора Жељка В. Королија, одржано је 01.09.2017. у читаоници Библиотеке "Ђорђе Јовановић" на Старом граду.

На промоцији, коју  је организовало Друштво књижевника Београда говорили су: Зоран Илић, Срђан Симеуновић Сендан, уредник и Жељко В. Королија, аутор. Прво је причао Зоран Илић који је дао један шири увод у причу о књизи, а на самом почетку је објаснио шта значи "Ferragosto", јер сама реч на италијанском језику значи "колективни годишњи одмор. Потом је Срђан Симеуновић најавио аутора.  

Опширније...

ДРУЖЕЊЕ ОСНОВАЦА СА ЈАСМИНКОМ ПЕТРОВИЋ У ОГРАНКУ „ВЛАДАН ДЕСНИЦА“

У уторак, 11. априла ученици  неколико  новобеоградских основних  школа приствовали су заједно са својим библиотекаркама  промоцији књига  Јасминке Петровић. Кроз разговор о другарству, школи, члановима породице  подсетили су се и  добро познатих наслова књига „Риба риби гризе реп“, „Ово је најстрашнији дан у мом животу“, „35 калорија без шећера“, „Лето кад сам научила да летим“. Истовремено, планиран је и наставак успешног дружења.

Опширније...

СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА НА СТАРОМ ГРАДУ

За Светосавску недељу, у Дечјој библиотеци “Драган Лукић“,  осмишљено је неколико занимљивих програма за предшколце и ученике основне школе. Дружење смо започели са предшколцима из вртића „Мајски цвет“ са којима смо причали о библиотеци, о Драгану Лукићу, са посебним освртом на прослављање школске славе.  О животу принца Растка, потоњег светог Саве, предшколци већ доста знају јер су у вртићу спремали представу. Ипак и у библиотеци су сазнали доста новог - заједно смо читали књигу „Свети Сава принц монах“. У току ове недеље Библиотеку ће посетити још једна група деце из вртића „Мајски цвет“ и основци из ОШ „Краљ Петар први“.  

Опширније...

ВУКОВИ ДАНИ У ДЕЧЈЕМ ОДЕЉЕЊУ „ДРАГАН ЛУКИЋ“

У простору Дечје библиотеке"Драган Лукић", 03. 11. 2016. године,  угостили смо ученике другог разреда ОШ"Краљ Петар први".  Овим сусретом обележили смо рођендан Вука Стефановића Караџића. Подесетили смо се најважнијих догађаја из Вуковог живота, погледали десетоминутни документарни филм о овом српском великану. А онда су се деца забавила гледајући сегменте из "Вуковог видео буквара" и учећи, на духовит начин представљене, занимљивости везане за Вуков речник и српску народну традицију.

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Стари град. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja