Izložba ilustracija „Stilske igre“ Dušana Pavlića u Galeriji Atrijum

 

Povodom Svetskog dana dečije knjige, koji se obeležava 2. aprila, Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Kreativnim centrom organizovala je izložbu ilustracija „Stilske igre“ autora Dušana Pavlića, koja je otvorena  u utorak, 28. marta 2017. godine u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda.
Postavka se sastoji od preko 60 odabranih ilustracija velikog formata iz nagrađenih knjiga Stilske igre,  koje je napisaoSimeon Marinković, a ilustrovao Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora. Autori istražuju temu poznate narodne basne o gavranu i lisici u preko 150 stilskih varijacija, koje predstavljaju pripovedački i vizuelni doživljaj. Marinković je napisao romantičnu, lirsku, satiričnu i bajkovitu verziju ove basne u kojoj se dve životinje nadmudruju oko komada sira, a uzor mu je bila knjiga „Stilske vežbe“ Rejmona Kenoa. Junaci basne dobijaju svoje karaktere u pričama i likovno izvanredno izvedenim ilustracijama Dušana Pavlića, koji im daje životnost i čini dostupnim i dopadljivim dečijoj publici. On kroz svoje maštovite ilustracije uspostavlja dijalog sa tekstom i stvara novu kreativnu igru grafičkih, kolorističkih i dizajnerskih stilova u kojima su prisutne klasične, savremene i ekspresivne ilustratorske forme.
 
Dušan Pavlić diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Ilustrovao je i likovno uredio veliki broj knjiga za naše i strane izdavačke kuće. Ilustrator je, likovni urednik i dizajner u izdavačkoj kući Kreativni centar.Objavljivao je ilustracije u Politikinom Zabavniku, dečjem dodatku Večernjih novosti, Vremenu...
 
O neobičnoj inventivnosti Dušana Pavlića svedoče i brojne nagrade za ilustraciju: Zlatno Pero 1993, nagrada Politikinog Zabavnika 1995, nagrada ULUPUDS-a na 59. Sajmu knjiga u Beogradu 2014, nagrada za najbolju ilustraciju na Festivalu ilustracije knjige „Book ILL Fest„na Sajmu knjiga u Novom Sadu i nagrada „Neven“ za najbolju ilustraciju 2015.  Za svoje radove dobijao je nagrade u Italiji, Belgiji i Brazilu, a predstavljen je i na Međunarodnom sajmu dečjih knjiga u Bolonji 1999.
 
Izložbu je otvorila Jamina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda. Na otvaranju izložbe govorili su: Simeon Marinković, pisac i urednik u Kreativnom centru, Dobrosav Bob Živković, ilustratori autor izložbe Dušan Pavlić, ilustrator, grafički dizajner i urednik u Kreativnom centru.
 
Izložba je otvorena do 19. aprila 2017. godine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Izložba ilustracija „Stilske igre“ Dušana Pavlića u Galeriji Atrijum. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja