Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2017.

 

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbija predstavila se na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održao od 23. do 26. marta, postavkom Srbija čita/Čitaj Srbiju. Na srpskom štandu bilo je izloženo oko 300 aktuelnih knjiga: dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti,kao i izbor skorašnje teorijske literature.
Dizajn srpskog štanda bio je posvećen je našem jedinom nobelovcu, imajući u vidu da se ove godine obeležava 125 godina od Andrićevog rođenja. O uticaju dela Ive Andrića na savremenu srpsku književnost govorili su pisci Vladimir Kecmanović, čiji se roman "Osamaʺ referiše na Andrićevu ʺProkletu avlijuʺ i Vule Žurić, aktuelni dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu priča ʺTajna crvenog zamkaʺ.
 
Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su predstavljali ʺDijaloziʺ -  projekat Biblioteke grada Beograda, u kojem se, uz 125 godina rođenja Ive Andrića, skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca,  sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću.
 
Publika u Lajpcigu imala je priliku da pogleda film i publikaciju pod nazivom ʺDijaloziʺ, u kojima se ukazuje na ove važne jubileje i daju informacije o srpskom predstavljanju na Sajmu. U katalogu Srbija čita/Čitaj Srbiju, na srpskom i na nemačkom jeziku,  preporučene su knjige koje su u protekle dve godine dobile naše najuglednije nagrade.
 
S obzirom na to da je Srbija članica međunarodne kulturne mreže Traduki, na Sajmu u Lajpcigu u okviru Tradukijevog programa „Ni Istok, ni Zapad – Alhemija Balkana“, nastupili su pesnikinja Milena Marković i pisac Dragan Velikić.  
 
Lajpciški sajam knjiga jedna je od dve najznačajnije književne manifestacije u Nemačkoj, poznat po svom pretežno nekomercijalnom pristupu u izadavaštvu i kao autentični evropski skup ljubitelja knjige.
 
 
 
 
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2017.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja