Izložba grafika „Od legende ka priči“ Dragiše Ćosića u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda

U petak, 21. aprila 2017. godine u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba grafika pod nazivom „Od legende ka priči“ autora Dragiše Ćosića. Postavka izložbe obuhvata 25 tabli sa 54 radova i 4 uramljena rada srednjeg formata u tehnici duboke štampe: rezervaž, bakropis, akvatinta i suva igla, koji su nastali od 2013. do 2017. godine.

Dragiša Ćosić diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je studirao grafiku kod profesora Halila Tikveše i Živka Đaka, a magistrirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nebojše Radojeva. Član je Grafičke sekcije ULUS-a, a od  2008. godine i Umetničkog udruženja Grčke. Od 1968. godine izlagao je samostalno i učestvovao na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se grafikom, slikanjem i crtanjem.

Izložene grafike odlikuje majstorstvo u izvođenju grafika, ekspresivnost i koloristički svedene kompozicije na kojima su zastupljene crvena, svetlo plava, umbra i oker boja. Na izloženim radovima smenjuju se lica, aktovi, prizori i motivi kojima na originalan i maštovit način povezuje prošlost i sadašnjost. Ciklus grafika Dragiše Ćosića „Od legende ka priči“ inspirisan je motivima iz mitologije antičkih naroda, tradicije i svakodnevnog života.

Izložbu je otvorio dr Mališa Stanojević, književnik.

Na otvaranju izložbe muzički program izveli su pevač i kompozitor  Ljuba Manasijević i Jovana Savić na violini, učenica Muzičke škole „Mokranjac“.

Izložba je otvorena do 6. maja 2017. godine.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Izložba grafika „Od legende ka priči“ Dragiše Ćosića u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja