Izložba slika „Tajne kamenih kuća“ Zorke Cerović u Galeriji Atrijum

U četvrtak, 18. maja 2017. godine u Galeriji Atrijum Biblioteke  grada Beograda otvorena  je izložba slika pod nazivom „Tajne kamenih kuća“ akademskog slikara Zorke Cerović. Diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u slikarskoj klasi profesora Mladena Srbinovića 1973. godine. Izlagala  je nadvadeset devet  samostalnih i višegrupnihizložbi kod nas i uinostranstvu.Dobitnik je Otkupne  nagrade „Jugoeksporta“ na Oktobarskom salonu 1988. godine.

Na izložbi u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda predstavlja se sa 39 najnovijih dela, rađenih u tehnici ulja na platnu, nastalih od 2015. do 2017. godine. Inspiraciju pronalazi u mediteranskom ambijentu, primorskim pejzažima i karakterističnoj arhitekturi primorskih gradova, njihovih ulica,  kuća i riva sa barkama. Postavku izložbe čine slike sa motivima mora, maslinjaka, fragmentima starih kamenih kuća, tajanstvenih prozora, balkona i kapija, predstave Bogorodice u liku mlade žene čudesnog, otvorenog pogleda, na kojima je izražena sva lepota osvetljenja i oblika pitoreksnih prizora impresivnog  kolorita i mediteranske svetlosti.

Zorka Cerović kao suptilni hroničar svojim nadahnutim potezima četke beleži lepote primorskog ambijenta i dočarava mediteranski kolorit. Ona slika nežnom paletom boja i finim pastelnim harmonijama, bez naglašenih kontrasta, čime postiže atmosferu sklada. Na slikama je izražen prefinjen kolorit na kojem dominiraju plava, zelena, ljubičasta, siva i oker boja.

Izložbom slika u Galeriji Atrijum ona se predstavlja kao umetnik senzibilnog slikarskog temperamenta, svežih ideja, prefinjenih kolorističkih rešenja i prepoznatljivog stila izražavanja.

Izložba je otvorena do 6. juna 2017. godine.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Izložba slika „Tajne kamenih kuća“ Zorke Cerović u Galeriji Atrijum. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja