Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Pekingu

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbija treći put učestvovaće na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu koji će biti održan od 23. do 27. avgusta. Na srpskom štandu biće izložene knjige domaćih autora prevedene na kineski jezik, odabrani naslovi iz aktuelne pesničke i prozne produkcije, kapitalna monografska izdanja i teorijska literatura.

Polazište za srpski program na Pekinškom sajmu je projekat „Dijalozi“ Biblioteke grada Beograda, posvećen jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića. O vezama između usmene književnosti, velikih romana 20. veka i savremenog književnog stvaralaštva, kao i o statusu poezije, eseja i putopisa u srpskoj književnosti u Pekingu će govoriti pisci Vladan Matijević, Vladimir Pištalo i profesor Radosav Pušić. Profesor Pušić, šef Katedre za sinologiju na beogradskom Filološkom fakultetu, govoriće i o temi „Pregled prevedenih dela u izdavačkoj delatnosti Srbije i Kine i budući razvoj“ na Međunarodnom izdavačkom forumu koji organizuje Kineska grupacija za izdavaštvo, domaćin Sajma u Pekingu.     

Katalogom “Srbija čita/Čitaj Srbiju“ na kineskom i na srpskom jeziku kineskim prevodiocima i izdavačima biće preporučeno 15 knjiga svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade u Srbiji. Za Sajam knjiga u Pekingu pripremljeni su i elektronski adresar srpskih izdavačkih kuća, promotivni video i programska brošura „Dijalozi“. 

Dizajn štanda Republike Srbije i promotivnih publikacija takođe je inspirisan godišnjicama rođenja velikana naše kulture Filipa Višnjića i Ive Andrića.

Vest je preuzeta sa sajta Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Pekingu. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja