Uspešno održana dva programa Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu

U četvrtak, 24. 08. 2017. godine, drugog dana Sajma knjiga u Pekingu, održana su dva programa u okviru srpskog nastupa na ovom prestižnom međunarodnom sajmu.

U reprezentativnom programskom prostoru – Književnoj bini, održan je program pod naslovom „Veze između usmene književnosti HIX veka, velikih romana HH veka i savremene srpske književnosti.” Razgovor je vođen povodom jubileja 250 godina od rođenja poslednjeg rapsoda u Evropi Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića.

U razgovoru su učestovalipisci Vladimir Pištalo i Vladan Matijević, prof. dr Radosav Pušić, šef Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, i urednik programa Sanja Milić. Razgovor je prevodila prof. dr Đin Sjaolei. U okviru programa emitovan je i kratki film „Dijalozi”, posvećen Filipu Višnjiću i Ivi Andriću. Programu su, pored ostalih, prisustvovali i studenti srpskog jezika i književnosti u Pekingu, koji su aktivno učestvovali u razgovoru.

Nakon ovog, na štandu Republike Srbije održan je još jedan program, sa istim učesnicima, pod nazivom „Poezija, esej i putopis u srpskoj književnosti.” Profesor Pušić govorio je o našim piscima koji su pisali o Kini, Vladan Matijević o najznačajnijim esejima srpske književnosti, a Đin Sjaolei i Vladimir Pištalo o poeziji. Studenti srpskog jezika sa Kineskog državnog univerziteta učestvovali su, sa relevantnim pitanjima i komentarima, i u ovom razgovoru.

Oba naša programa bila su dobro posećena, što govori da interesovanje za srpskom književnošću i kulturom u Kini postoji, odnosno da su srpsko-kineske kulturne veze valjano uspostavljene. Potvrdu za ovo nalazimo i u činjenici da su prvog sajamskog dana, na Međunarodnom forumu izdavača, kineski domaćini iz državne uprave za knjigu i izdavačke asocijacije upravo Srbiju, uz Rusiju i još nekoliko drugih zemalja,istakli kao zemlju koja im je veoma važna i sa kojom će razvijati dalju kulturnu saradnju.

Podsećamo da Republika Srbija ove godine treći put nastupa na Sajmu knjiga u Pekingu, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja. Polazište za srpski program na Pekinškom sajmu je projekat „Dijalozi“ Biblioteke grada Beograda, posvećen jubilarnim godišnjicama rođenja Filipa Višnjića i Ive Andrića.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Uspešno održana dva programa Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja