Održan stručni skup Biblionet 2017

U četvrtak 14. i petak 15. septembra održan je stručni skup Biblionet 2017, ove godine pod temom ˮInformaciono-komunikacione tehnologije i inovativni servisi u bibliotekama“.

Biblionet je stručni skup koja već deset godina sa uspehom promoviše bibliotečko-informacionu delatnost u Srbiji. On na jednom mestu okuplja direktore gotovo svih javnih biblioteka i najeminentnije srpske bibliotekare. Na Biblionetu se, kroz brojne programe, razgovore i prezentacije, razmenjuju iskustva i prikazuju primeri dobre prakse. Skup snažno i direktno doprinosi razvoju naučno-istraživačkog, stručnog i praktičnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti u Srbiji. Biblionet se realizuje pod okriljem Zajednice matičnih biblioteka Srbije, asocijacije koja okuplja sve matične biblioteke u Srbiji.

Na otvaranju  u Čitaonici umetnosti Biblioteke grada Beograda  učesnicima su se obratili  Milan Lazović, podsekretar za kulturu grada Beograda, Laslo Blašković, predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije i upravnik Narodne biblioteke i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda.

Prvog dana konferencije predavanja su održali gosti iz inostranstva: Tobi Grinvalt (Pitsburg, SAD), direktor za digitalnu strategiju i tehnološke integracije u Karnegi biblioteci u Pitsburgu, na temu "Zatvaranje kruga: zajednica, kontradikcije i evolucija biblioteka", Kristofer Spalding, zamenik direktora za platforme otvorenog koda i zajednicu EBSCO (SAD), na temu "FOLIO: Osnove nove platforme za pružanje bibliotečkih usluga", i Rob Dejvis, nezavisni konsultant u oblasti bibliotekarstva, na temu "Biblioteke i tehnologija: kretanje u korak s vremenom".  Pred skupom su govorili i gosti iz regiona, Kristijan Benić iz Gradske knjižnice u Rijeci (Hrvatska), na temu "GKR 2010 - inovativni projekti riječke narodne biblioteke u Evropskoj prestonici kulture"  i Luana Malec iz Centralne biblioteke "Srečko Vilhar" Kopar (Slovenija), na temu "E-usluge u slovenačkim bibliotekama - primer regionalne biblioteke Kopar". Nakon predavanja su usledile radionice koje su vodili Tobi Grinvalt i Rob Dejvis.

Uoči konferencije svečano je dodeljena nagrada "Đura Daničić" višem bibliotekaru Ostoji Prodanoviću, nekadašnjem direktoru matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" u Valjevu.

Drugi dan konferencije bio je  obeležen brojnim predavanjima kolega iz zemlje, ali i regiona. Predavanja su održali Višnja Cej i Ivančica Đukec Kero  iz Knjižnice grada Zagreba, Marjan Špoljar iz Gradse biblioteke u Ljubljani, David Runco iz Centralne biblioteke "Srečko Vilhar" iz Kopra, Dimitris Protopsaltou, direktor Kulturnog centra Fondacije Stavros Niarhos iz Atine, a iz Srbije: Aleksandra Erdevički Tomić, Nikola Purić, Mirjana Nešić, Marija Radulović, Jasna Brkić, Violeta Đorđević, Milica Matijević, Ivana Janošević, Dušica Murić, Violeta Milošević, Dunja Novaković, Jelena Podgorac Jovanović, Ivana Todorović, Bojana Vukotić i Milenko Markov.

U subotu 16. septembra, učesnici konferencije  posetili su Dvorski kompleks Dedinje gde ih je pozdravio Aleksandar II Karađorđević.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Održan stručni skup Biblionet 2017. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja