BGB realizuje programski nastup Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja, Srbija učestvuje na Sajmu knjiga u Frankfurtu koji se održava od 11. do 15. oktobra.

Predstavljanje Republike Srbije inspirisano je jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića. Tim povodom biće održan razgovor na temu „Koliko su dela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?“ u kojem će učestvovati pesnik Vojislav Karanović i pisac Uglješa Šajtinac.

Posebna pažnja biće posvećena književnosti za decu, pa će na panelu „Roman za decu u savremenoj srpskoj književnosti“ govoriti Jasminka Petrović i Uglješa Šajtinac.

U saradnji sa izdavačkom kućom Agora i prevodilačkom mrežom Traduki organizuje se diskusija „Dokument i imaginacija u savremenoj srpskoj prozi“ povodom romana Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama” i „Sunce ovog dana. Pismo Andriću” u kojoj će učestvovati autor i pisac Nenad Šaponja.

Na štandu Republike Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na nemački jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika i značajne monografije iz kulture i umetnosti.

Za Sajam knjiga u Frankfurtu pripremljene su dvojezične publikacije – katalog „Srbija čita/Čitaj Srbiju“ u kom se za prevođenje preporučuju knjige svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade, elektronski adresar  izdavača, promotivni video i programska brošura „Dijalozi“.

Programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizuje Biblioteka grada Beograda, a tehničku podršku pruža Privredna komora Srbije.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - BGB realizuje programski nastup Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja