Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu

Ovogodišnji frankfurtski festival knjige završio se u nedelju, a na osnovu svega što je prikazano na srpskom štandu može se konstatovati da je ovogodišnji nastup Srbije jako dobro organizovan i uspešno realizovan. Pored kvalitetnih i dobro posećenih programa, štand je tokom sajamskih dana bio mesto okupljanja i poslovnih sastanaka srpskih izdavača koji su došli u Frankfurt, mesto koje posećuju predstavnici drugih zemalja (pored ostalih, štand je posetio slovenački ministar kulture Anton Peršak) i strani izdavači zainteresovani za srpsku književnost, izložbeni prostor koji privlači slaviste i sve ljubitelje srpske književnosti i kulture. Štand je bio i nezaobilazno mesto i za sve Srbe iz dijaspore koji su dolazili na Sajam, kao i za predstavnike srpskih medija u dijaspori.

 

Na srpskom štandu organizovana su tri izuzetno posećena programa. Najpre je u petak, 13. oktobra, vođen razgovor o romanima Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“ i „Sunce ovog dana. Pismo Andriću“. Sa Pištalom i Nenadom Šaponjom, piscem i izdavačem oba romana razgovarala je Sanja Milić, urednik programskog nastupa Srbije na ovom prestižnom sajmu. Interesovanje inostranih izdavača i publike za Pištalovim romanima bilo je vidno tako da je štand bio tesan za sve posetioce.

U subotu, 14. oktobra, organizovana su još dva jako posećena programa. Pesnik Vojislav Karanović, pisac Uglješa Šajtinac i Sanja Milić, urednik i moderator programa vodili su razgovor na temu „Koliko su dela klasika danas živa; da li savremeni pisci prepoznaju njihov uticaj u sopstvenom stvaralaštvu?“. Šajtinac je govorio o značaju književne tradicije za njegovo stvaranje, počevši od dela iz antičke književnosti, poput Odiseje. Karanović se, pored ostalog, osvrnuo na pojam tradicije iz perspektive T. S. Eliota, prema kojoj se prošlost i sadašnjost međusobno neprekidno prožimaju i menjaju.

Nakon ovog, održan je program „Roman za decu u savremenoj srpskoj književnosti“ u kojem su Jasminka Petrović i Uglješa Šajtinac govorili o svojim novim knjigama, ali i vodili jedan živ, interaktivan razgovor sa tridesetak dece, učenika dopunske srpske škole u Štutgartu. Pisci i deca su zajedničkim snagama probali da smisle siže za novu interesantnu priču.

Među brojnom publikom, programu su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Mitar Pavić, predstavnik srpskog konzulata u Štutgartu, predstavnici udruženja Srba u Nemačkoj, kao i predstavnici medija.

Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu organizovalo je Ministarstvo kulture i informisanja, a programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva realizovala je Biblioteka grada Beograda. Ovogodišnje sajamsko predstavljanje Republike Srbije inspirisano je jubilejima – 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Uspešno predstavljanje Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja