Uspešno održana 50. jubilarna MetLib konferencija

Biblioteka grada Beograda imala je tu čast da od 13. do 18. maja 2018. godine,organizuje jednu od najvažnijih svetskih bibliotečkih konferencija – MetLib 2018. MetLib konferenciju organizuje IFLA Sekcija biblioteka velikih gradova (IFLA Metropolitan Libraries Section) počevši od 1968. godine. Prema ocenama svih učesnika, jubilarna 50. konferencija uspešno je organizovana i bila je mesto predstavljanja i razmatranja inovativnih bilbliotečkih praksi.

Konferencija je okupila preko 30 učesnika iz najvećih svetskih javnih biblioteka i 15 učesnika iz Srbije. Na konferenciji su učestovali direktori i rukovodioci javnih biblioteka iz ukupno 16 zemalja – SAD, Kanade, Italije, Engleske, Francuske, Holandije, Finske, Nemačke, Singapura, Španije idr.

Tema konferencije glasila je „Javne bilbioteke i izgradnja zajedniceˮ (Public libraries and community building). U skladu sa tim, konferencija se bavila različitim uslugama. programima, projektima i drugim aktivnostima putem kojih biblioteke utiču, odnosno mogu da utiču na dobrobit i napredak svoje lokalne zajednice. Održano je više prezentacionih blokova (Osnaživanje nove generacije – bibliotečki servisi za decu i mlade, Otvoreni za sve – biblioteke i socijalna inkluzija, Biblioteke kao kulturno-obrazovni centri zajednice, Primeri dobre prakse i vizija budućnosti) na kojima su prestavljeni odabrani radovi biblioteka iz Amsterdama, Helsinkija, Utrehta, Roterdama, Zagreba, Sarajeva, Talina, Beograda i dr. Poseban blok posvećen je predstavljanju srpskih javnih biblioteka i Biblioteke grada Beograda. Tokom pet konferencijskih dana izloženo je 20ak prezentacija, održana su tri foruma, dve radionice, i brojne diskusione sesije. Gost po pozivu bio je prof. Endrju Smit, predavač na Emporia State University (SAD).

Pored predavanja i razgovora, organizovane su i posete drugim bibliotekama (Narodna Biblioteka Srbije, Biblioteka Matice Srpske) i kulturnim ustanovama (Matica Srpska, Muzej savremene umetnosti), a inostrani gosti su upoznati sa istorijom, kulturom i kulturnim nasleđem Beograda i Srbije.

Prema opštoj oceni učesnika, kao i Korada di Tilija, predsednika MetLib sekcije, ova konferencija je i u organizacionom i u stručnom smislu bila izuzetno uspešna i inspirativna.

Zvanični sajt konferencije: www.metlib2018belgrade.com

Sajt MetLib sekcije: www.ifla.org/metropolitan-libraries

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Uspešno održana 50. jubilarna MetLib konferencija. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja