Izložba i knjiga Slobodana Maldinija

U četvrtak, 24. januara u galeriji Atrijum otvorena je izložba Slobodana Maldinija „MONUMENTUM MEMORIAE “.
 
Na izložbi su predstavljeni crteži  autora nastali početkom 1980-ih na kojima se nalaze arhitektonske studije neizvedenih spomenika i idejni projekti spomenika koje je Maldini izgradio sredinom 1980-ih na Кosovu i Metohiji. Pod nazivom "Arhitektoni", autor je izradio seriju geometrijski jednostavnih memorijalnih formi koje čine njegov jedinstveni graditeljski opus. Maldinijevi spomenici sadrže istorijsku konotaciju, estetiku preuzetu iz istorije arhitekture, pre svega iz perioda stila italijanskog baroka, a potom i stila francuskih umetnika neoklasičara vremena XIX veka. Maldinijeva spomenička arhitektura je jedinstvena, estetski pročišćena, jasna, klasična, filozofski opredeljena.

 

Nastala u prvim godinama 1980-ih, predstavlja individualističku liniju prve postmoderne arhitekture u Srbiji. Svoje crteže Maldini je predstavio na izložbama u inostranstvu, ali nikada u Srbiji, zbog čega je ova izložba jedinstvena prilika da se domaća publika upozna sa do sada nepoznatim stvaralačkim opusom ovog jedinstvenog autora.
 
Izložbu je otvorio arhitekta Mustafa Musić.
 
Nakon otvaranja izložbe u Rimskoj dvorani je  predstavljena najnovija Maldinijeva knjiga
 
 "ISTORIJA SRPSКE UMETNOSTI XVIII-XXI vek" u izdanju Кnjige Кomerc iz Beograda. Кnjiga predstavlja  kapitalan vodič kroz kulturnu prošlost našeg podneblja. Na 848 strana velikog formata i na više od 2 miliona slovnih znakova knjiga sadrži 270 tematskih poglavlja u kojima su predstavljene istorijska i kulturna zaostavština srpskih likovnih stvaralaca, slikara, vajara, arhitekata, grafičara i ostalih predstavnika likovnih umetnosti na tlu Srbije. Među oblastima srpske kulturne istorije koje svojim sadržajem obuhvata ova knjiga, centralno mesto zauzimaju graditeljsko - arhitektonsko nasleđe i likovno umetničko stvaralaštvo nastali u periodu od prve Velike seobe Srba 1690. godine, do danas. U ovom kapitalnom izdavačkom poduhvatu predstavljeno je bogatstvo likovne umetnosti i arhitekture Srbije - njena duga i vredna kulturna tradicija, umetnička zaostavština i izuzetni stvaraoci u svim oblastima likovne umetnosti i kulture. Sa naročitom pažnjom opisana je istorija arhitekture i ostalih likovnih umetnosti: slikarstva, vajarstva, grafike, kao i savremenih umetničkih disciplina i primenjenih umetnosti. Posebno su opisane oblasti savremene umetnosti u Srbiji, stilovi, pokreti i umetničke prakse, od perioda nakon završetka Drugog svetskog rata do danas. U njoj su predstavljena najznačajnija dela, biografije i vredna dostignuća naših najpoznatijih umetnika i drugih likovnih stvaralaca koja se danas čuvaju u mnogim srpskim muzejima i galerijama.
 
O knjizi su govorili: Boban Stojiljković, ditrektor Кnjige Кomerc-a, Mustafa Musić, arhitekta, Darko Čonkić, dizajner, Zoran Lazović, arhitekta i autor Slobodan Maldini.
 
Izložba je otvorena do 30. januara
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Izložba i knjiga Slobodana Maldinija. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja