Iz albuma uspomena

 

U Galeriji „Atrijum“ Biblioteke grada Beograda u utorak, 2. septembra 2014. godine  je otvorena izložba umetničkih fotografija „Iz albuma uspomena“ autora Rajka Karišića, inspirisana kulturnim nasleđem koje se čuva u Muzeju na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu. Izložbu je otvorio Miroslav Predojević, predsednik Umetničkog saveta Foto saveza Srbije.

Rajko Karišić se bavi fotografijom od 1973. godine, do sada je imao 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, nosilac je visokog zvanja Kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Član je ULUPUDS-a, Udruženja primenjenih umetnika i dizajnera Vojvodine i Udruženja likovnih umetnika Vrbasa. Autor je brojnih fotomonografija: Etno muzej Staro selo-Sirogojno, Hilandar, Hilandarski svetlopisi, Staro selo-Album uspomena, Patrijarh srpski Pavle Momčilo Antonović-Beograd na Meteorima i drugih. Pored ovih publikacija realizovao je dvadeset jednu monografiju manastira i crkava Srpske Pravoslavne Crkve. Učestvovao je u izradi kataloga i plakata poznatih slikara i kataloga likovnih kolonija. Dobitnik je više nagrada na polju umetničke i primenjene fotografije: Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnje nagrade ULUPUDS-a za 2011. godinu, Nagrade ULUPUDS-a  za životno delo za 2012. godinu i drugih.

Fotografije izložene na izložbi pod nazivom „Iz albuma uspomena“ pripadaju ciklusu fotografija „Sirogojno“, nastalom tokom perioda od 15 godina, snimljene su prilikom poseta Etno muzeju na otvorenom „Staro selo Sirogojno“, kada su nastale četiri fotomonografije posvećene ovom muzeju. Iz tog obimnog ciklusa izdvojene su fotografije izložene u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, koje najbolje reprezentuju ovo selo i njegove sadržaje. Etno-muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu čuva i neguje običaje, narodno graditeljstvo i tradiciju.

Rajko Karišić je na izložbi predstavio svoje viđenje muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu. Postavku čini serija fotografija u boji zabeleženih kamerom i štampanih na platnu. Fotografije oslikavaju autentičnu atmosferu, lepotu enterijera i kolorit slikovitog zlatiborskog sela na kojima je autor prikazao na prvi pogled obične stvari i prizore: stari nameštaj, kolevku, keramičke ćase, zdele i čaše, ivanjdanske i đurđevdanske vence, udahnuo im novi sjaj i prikazao suštinu naše tradicije.

Karišić je autor izvanrednih fotografija sa prizorima koji nam dočaravaju kolorit slikovitih zlatiborskih predela. On je na svojim nadahnutim i čarobnim fotografijama prikazao našu tradiciju kroz predmete iz svakodnevnog života, zabeležio tvorevine samoukih neimara od kuća, kreveta, do drvenih i glinenih posuda, gde u njihovim oblicima predstavlja svetlost, senke i patinu vremena.

Izložene fotografije su album uspomena, koji nas vraća u prošla vremena, selo predaka, zavičaj i tvorevine samoukih neimara koje čuva muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Izložba je otvorena do 23. septembra 2014. godine.

 

Изложба је отворена до 23. септембра 2014. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Iz albuma uspomena. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja