Spomen-ploča i izložba posvećene knjižaru Velimiru Valožiću

Spomen-ploča beogradskom knjižaru Velimiru Valožiću (1814-1887) otkrivena je u četvrtak, 4. septembra 2014. godine, na zgradi u ulici Kosančićev venac broj 1, na mestu gde se u 19. veku nalazila njegova knjižara. 

Ploču su otkrili zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i Predrag Valožić, koji je istakao da je njegov čukundeda bio prvi knjižar i izdavač u Srbiji. Zahvalio se Skupštini grada, Sekretarijatu za kulturu i Komisiji za spomenike, nazive trgova i ulica koji su omogućili postavljanje ploče.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, okupljeni građani su se uputili u Odeljenje stare i retke knjige Biblioteke grada Beograda i posetili izložbu u Salonu grbova Beograda, na kojoj su predstavljene reprezentativne publikacije, najpopularnije i najprodavanije knjige Valožićevog vremena.

Prisutnima su se obratili Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda,  Jasmina Mitrović Marić, predsednica Komisije za imenovanje trgova i ulica Skupštine grada Beograda, Velimir Starčević, autor knjiga posvećenih srpskom knjižarstvu, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada i Ljubica Ćorović, autorka izložbe posvećene Velimiru Valožiću.  

 

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Spomen-ploča i izložba posvećene knjižaru Velimiru Valožiću. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja