BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA NA 80. IFLA KONGRESU U LIONU

Ovogodišnji, osamdeseti IFLA kongres (World Library and Information Congress), održan je u Lionu od 16. do 22. avgusta 2014. godine. Biblioteku grada Beograda na Kongresu su predstavljale Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke i Nataša Trkulja, načelnica Odeljenja Biblioteke „Sveti Sava“ iz Zemuna.

Slogan ovogodišnjeg susreta bibliotekara iz celog sveta bio je „Biblioteke, građani, društva: spajanjem do znanja“, a prisustvovalo je oko četiri hiljade delegata.

Celodnevni i vrlo dinamični program omogućavao je prisustvo programu po meri i interesovanju učesnika, kao što su izložba najnovijih tehničkih dostignuća u oblasti bibliotekarstva, poster-prezentacije iz celog sveta, dodela nagrade Gejts fondacije, koja je ove godine dodeljena poslednji put, prisustvovanje predavanju o ulozi biblioteke kao mesta obrazovanja ruralnog stanovništva,a u cilju podizanja produktivnosti proizvodnje i kvaliteta hrane. Takođe, bilo je veoma interesantno i korisno prisustvati prezentaciji i diskusiji o pronalaženju, korišćenju i upravljanju podacima za socijalne promene kod žena, sa posebnim osvrtom na socijalno ugrožene grupe i imigrante. U delu Kongresa koji se bavi decom i mladima, predstavljeni su uspešni programi „Svet kroz slikovnice“, u kojem je pomenuta i Biblioteka grada Beograda kao jedno od prvih mesta na kojima je izložba održana, i „Biblioteke posestrime“. Prvi put su predstavljene i smernice za zaštitu dece i mladih na društvenim mrežama.

U toku trajanja Kongresa, organizovane su posete gradskoj  biblioteci u Lionu, ograncima Part-Dieu i Saint-Jean.

У току трајања Конгреса, организоване су посете градској  библиотеци у Лиону, огранцима Part-Dieu и Saint-Jean.

 

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - BIBLIOTEKA GRADA BEOGRADA NA 80. IFLA KONGRESU U LIONU. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja