Biblioteka grada Beograda i Europeana čuvaju od zaborava porodične priče iz Srbije iz perioda Prvog svetskog rata

Biblioteka grada Beogradapokrenula je aktivnosti na jedinstvenom evropskom projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata zajedno saEuropeanom, evropskom digitalnom bibliotekom arhivom i muzejom, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka rata, objavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda. Gradska biblioteka u Novom Sadui Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka organizovaće ove aktivnosti u svojim sredinama.
Uloga koju je Srbija imala u Prvom svetskom ratudaleko premašuje površinu njene teritorije i broj stanovnika, a posledice ratnih sukoba imale su ogroman uticaj na našu nacionalnu i na evropsku istoriju.Uspomene iz Velikog rata, događajii njihove posledice, žrtve i pobednici, žive u našem sećanju,a lične priče koje ih vraćaju u život zaslužuju da budu ispričanei sačuvaneu Srbiji i širom Evrope.
 
Biblioteka grada Beograda, kao partner u projektu Europeana Awareness,zajedno saportalomEuropeana 1914-1918,daje svoj doprinos očuvanju priča iz Velikog ratai njihovoj dostupnosti širokoj javnosti. Ove dve organizacijeobjavile su daEuropeana 1914-1918, najvažniji pan evropski onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja izvorni materijal iz Prvog svetskog rata, organizuje dane prikupljanja uspomena. Oniće zajedno sakupiti i objaviti na internet mrežiporodične priče iz Srbije iz vremena Velikog rata. Sada je pravi trenutak da ljudi iz Srbije podelesvoja porodična sećanja i predmete.
 
Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda je izjavila: 
 
"Srbija je imala veoma važnu ulogu u Velikom ratu. Sada je trenutak da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo individualna sećanja pre pre nego što sasvim izblede. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemEuropeana 1914-1918 dane sakupljanja uspomena pod nazivom„Mobilizacija sećanja“. Biblioteka grada beograda će 5. i 6. decembra biti mesto susreta prošlosti i sadašnjosti: Želimo da podstaknemo ljude koji čuvaju porodične priče i predmetekoji datiraju iz perioda Prvog svetskog rata, da ih donesui doprinesu tim primerom obeležavanju doba Velikog rata u Srbiji".
 
Jill Cousins, Izvršni direktorEuropeane, je izjavila: 
 
"Europeana ima izuzetno zadovoljstvo da sarađuje sa Bibliotekom grada Beograda na danima sakupljanja uspomenaiz perioda Prvog svetskog rata u Srbiji. Tokom dana sakupljanja, unuci, ostali članovi porodicai prijatelji koji su nasledili ove uspomene, imaju priliku da podele delove istorije koji bi inače skupljali prašinu zaboravljeni na tavanu. 
 
ProjektomEuropeana 1914-1918, mi sastavljamo jedinstvenu panevropski pogled prema Velikom ratu.Paralelno sa zvaničnim podacima, pričama, fotografijamai uspomenamakoje se nalaze u ustanovama kao što su muzeji, arhivi i galerije, mole se građani Evrope da podele svoje porodične priče i uspomene.Sada je došao red na građane Srbije.
 
Tokom dana sakupljanjauspomena u Biblioteci grada Beograda 5. i 6.decembra, u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ u Čačku12. i 13.decembrai u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu22. i 23.decembra, eksperti iz državnih arhivai gradskih bibliotekaće na licu mesta digitalizovatiporodične priče iz Prvog svetskog ratatako da mogu da budu dostupne u celom svetu, i sačuvane za buduće generacije.
 
Europeana 1914-1918 spaja priče sa i van linije fronta koje možda nikada ranije nisu bile ispričane van porodičnog okruženja, zajedno sa zvaničnim podacima i narodnim predanjem. Europeana je do sada održala150 dana sakupljanja uspomena u18 zemalja širom Evrope od2011. godine, a Srbija će biti poslednja koja učestvuje u ovom projektu u2014. godini.
 
Građani Srbije se pozivaju da donesu fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove ili zvučne zapise, zajedno sa pričama koje prate povezane događaje na dane sakupljanja uspomena Europeana 1914-1918 koji će biti održani u tri grada u Srbiji tokom decembra2014. godine. Predmeti će biti digitalizovani i odmah vraćeni vlasnicima. Oni koji nisu u prilici da prisustvuju danima sakupljanja uspomena, moguda podele svoje pričepreko sajtawww.europeana1914-1918.eu.
 
 
 
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Biblioteka grada Beograda i Europeana čuvaju od zaborava porodične priče iz Srbije iz perioda Prvog svetskog rata. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja