Predavanja povodom dodele nagrade Prof. dr Katarina Ambrozić za 2014. godinu

U čitaonici Fonda umetnosti u utorak, 23. decembra 2014. održana su predavanja povodom dodele nagrade „Prof. dr Katarina Ambrozić“ za 2014. godinu. Nagradu „Profesor dr Katarina Ambrozić“, po njenoj želji, ustanovili su njeni naslednici i Biblioteka grada Beograda 2007. godine. Ova nagrada se dodeljuje najboljem diplomcu na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je upisao diplomske akademske studije - master na istoj grupi. Nagrada iznosi 3.000 eura u dinarskoj protivvrednosti i namenjena je njegovom stručnom usavršavanju u Parizu. Po završetku ovog putovanja nagrađeni treba da održi predavanje sa temom svog istraživačkog rada u Fondu umetnosti Biblioteke grada Beograda.

 


Katarina Ambrozić je naš poznati istoričar umetnosti, likovni kritičar, višedecenijski kustos i savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i profesor Univerziteta. Organizovala je brojne izložbe i kongrese u zemlji i inostranstvu,  autor je brojnih monografija i likovnih kritika, bavila se prevodilačkim i pedagoškim radom. Značajna su njena naučna istraživanja jugoslovenske, srpske i evropske umetnosti, koja su ostavila dubok trag u srpskoj nauci i koja se naročito ogledaju u monografiji o Nadeždi Petrović, studijama o Milanu Konjoviću i Risti Stijoviću. Bila je osnivač i saradnik Galerije Milan Konjović u Somboru. Bila je član, sekretar i predsednik Jugoslovenske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA. Bila je prvi sekretar Udruženja Jugoslavija-Francuska (1946-1948). Dobitnik je brojnih naših i inostranih odlikovanja, među kojima se ističu: francusko La croix de Chevalier des Art et des Lettres (1984) i špansko Izabel la Catolica-Oficial (1986), a od naših Orden zasluga sa srebrnim zracima (1986), Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za trajni doprinos kulturi Beograda (1998) i druga.

Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu ovom nagradom je počastvovano, a njegovi najbolji studenti dobili su izuzetnu i retku priliku za profesionalno napredovanje u Francuskoj.

 

 
Odluku o dodeli nagrade „Profesor dr Katarina Ambrozić“ za 2014. godinu donela je komisija u sastavu: dr Aleksandar Kadijević, redovni profesor i dr Saša Brajović, vanredni profesor  sa Odeljenja za istoriju umetnosti  Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, g-đa Branka Pavlović, predstavnik darodavaca, Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda i Daniela Drašković, sekretar Biblioteke grada Beograda na sastanku održanom 17. juna 2014. godine.  Dobitnik nagrade je Gordana Milanović koja  je održala predavanje sa temom svog stručnog rada: Milo Milunović i Antoan Burdel: slika „Kraljica od Sabe“ kao omaž klasičnom prijateljstvu.  O životu i delu Katarine Ambrozić govorila je prof.  dr Saša Brajović sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Predavanja povodom dodele nagrade Prof. dr Katarina Ambrozić za 2014. godinu. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja