IZLOŽBA „SVETA GORA NA FOTOGRAFIJAMA AKADEMIKA PANAJOTISA VOKOTOPULOSA“

U subotu, 31. januara 2015. godine u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvorena je izložba „SVETA GORA NA FOTOGRAFIJAMA AKADEMIKA PANAJOTISA VOKOTOPULOSA“, koju su organizovali Društvo prijatelja Svete Gore Atonske iz Beograda i Biblioteka grada Beograda u saradnji sa Svetogorskim centrom iz Soluna, čiji je predsednik Janis Butaris, gradonačelnik Soluna. 

Autor izložbe je profesor vizantijske arheologije, redovni član Atinske Akademije pri Odeljenju vizantijske arheologije i umetnosti, a od 2006. godine je inostrani član Odeljenja istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izložba predstavlja izbor iz bogate kolekcije autora sa motivima sa Svete Gore. Na njegovim fotografijama zabeleženi su jedinstveni svetogorski prizori sa znamenitim manastirima i prirodnim ambijentom Atosa.Otvaranju izložbe je prisustvovao jeromonah Serafim, koji je došao kao izaslanik Sveštene opštine i igumana manastira Hilandara. 

Pozdravnu reč Janisa Butarisa, predsednika Svetogorskog centra i gradonačelnika Soluna je u njegovo ime saopštio gospodin Anastasios Duros, tehnički urednik izložbe, kustos Svetogorskog centra.

Na izložbi je govorioautor izložbe akademik PanajotisVokotopulos.
Izložbu je otvorio dr Srđan Pirivatrić, naučni saradnik Vizantološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

U programu na otvaranju izložbe učestvovao je hor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu pod rukovodstvom profesora Branislava Kedžića.

Izložba je otvorena do 15. februara 2015.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - IZLOŽBA „SVETA GORA NA FOTOGRAFIJAMA AKADEMIKA PANAJOTISA VOKOTOPULOSA“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja