LEDI PEDžET I NjENI SRBI

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda u sredu, 25. februara 2015. godine otvorena je izložba i predstavljena je knjiga „LEDI PEDžET I NjENI SRBI“ autorke Nataše Marković, izdavača izdavačke kuće „Plavi jahač“. 

„Neka me svi zaborave! To mi je svejedno! Ali će mi teško pasti ako me moji Srbi zaborave!“ To je izjavila čuvena engleska humanitarka Ledi Lejla Pedžet nekoliko dana pred smrt. Ona je kao žena engleskog poslanika u Beogradu Ralfa Pedžeta u Balkanskim ratovima radila kao dobrovoljna medicinska sestra u vojnoj bolnici „Kola srpskih sestara“ i Bolnici u Savamali 1912, 1913... U Prvom svetskom ratu otvorila je bolnicu u Skoplju 1914.  To je bila prva strana humanitarna misija. Bila je lična prijateljica regenta Aleksandra Karađorđevića, koji ju je za humanitarni rad odlikovao ordenom Svetog Save. Posle Drugog svetskog rata pomagala je Srbima u emigraciji u Londonu. Školovala je stotinu dece iz Srbije. Kažu da Srbi nisu imali većeg prijatelja, stranca, od Ledi Pedžet. Po rođenju pripadala je najvećem engleskom plemstvu. Ona je sve svoje bogatstvo poklonila Srbima i na kraju prodala svoj dvorac Varen Haus da bi mogla da ih pomaže. Srbima je Ledi Pedžet ostala verna do kraja života, više od pedeset godina. Po njoj se zove jedna ulica u Beogradu.

Na otvaranju izložbe i predstavljanju knjige „Ledi Pedžet i njeni Srbi“ govorili su: Njegova Ekselencija gospodin Denis Kif, amabasador Velike Britanije u Beogradu, dr Mira Radojević, profesor sa Katedre za istoriju XX veka Filozofskog fakulteta u Beogradu, Dejan Ristić, istoričar i Nataša Marković, autor projekta i knjige i izdavač izdavačke kuće „Plavi jahač“, a odlomke iz knjige govorila je dramska umetnica Vjera Mujović.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - LEDI PEDžET I NjENI SRBI. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja