IZLOŽBA CRTEŽA JELENE ŠALINIĆ TERZIĆ

U utorak, 3. marta 2015. u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda otvarena je izložba crteža pod nazivom „Koridori II“ autorke Jelene Šalinić Terzić.

Ona je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (Odsek slikarstvo) u klasi profesora Anđelke Bojović.  

Proglašena je za studenta generacije 2000. godine. Radi kao docent na predmetu crtanje i slikanje na Filološko-Umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu. Član je ULUS-a od 2001. godine. Izlagala je na preko 30 samostalnih izložbi i na više kolektivnih izložbi, salona i bijenala kod nas i u inostranstvu. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja: Prve nagrade za crtež na Osmom beogradskom bijenalu crteža i plastike (2007) i Prve nagrade za crtež iz Fonda Vladimir Veličković (2010) i drugih nagrada.

Na izložbi u Galeriji Atrijum predstavlja se  sa crtežima iz ciklusa „Koridori“ većeg formata, simboličnog značenja i intimnog zapisa  u kojima se bavi temama tranzicije iz ženske perspektive kroz klasičnu formu crteža. Na crtežima dominira bajkoviti lik Crvenkape, čistih i senzibilnih linija, koja je prikazana kao metafora i simbol, lik bez lica ili kao lutka oko koje lebde igračke, životinje i insekti u prostoru sa bezbroj puteva.

Na crtežima su zastupljeni kolaži, grafiti i olovke u boji sa akcentima na detaljima u crvenoj i plavoj boji kojima nas autorka podseća na slike iz detinjstva i licitarska srca. Crvenkapa i artefakti oko nje predstavljeni su kao simbol rađanja i sazrevanja.

Izložbu je otvorio Dimitrije Pecić, dekan Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Izložba je otvorena do 24. marta 2015.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - IZLOŽBA CRTEŽA JELENE ŠALINIĆ TERZIĆ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja