Izložba crteža pod nazivom „Gledah s ove stene" Biljane Veselinović

U  utorak, 25. oktobra 2016. godine u Galeriji Atrijum Biblioteke  grada Beograda je otvorena  izložba  crteža pod nazivom „Gledah s ove stene" autorke Biljane Veselinović. Izložbu čini serija crteža nastalih tokom 2014. i  2015. godine. Kroz predstavljeni ciklus crteža „Gledah s ove stene“ slikarka se bavi istraživanjem likovnog izraza,  mogućnostima stvaranja u savremenom crtežu, zapisima o slobodnom toku misli i razmišljanjima tokom stvaranja.

 

Crteži su rađeni tušem na papiru, istovremeno jednostavnom i složenom tehnikom, koja pruža mogućnost apstraktnog prikazivanja u procesu crtanja. Lakim potezima četke na papiru umetnica prikazuje univerzalni, jedinstveni i zajednički prostor, njegov poredak i sistem, dešavanja u njemu, čoveka i njegovu ulogu u tom sistemu. I sam naziv izložbe „Gledah s ove stene“ govori nam o njenoj ulozi posmatrača, koji posmatra i crta prostor i događanja u njemu na osnovu svog unutrašnjeg doživljaja sveta.
 
Biljana Veselinović slobodnim potezima crta kamenje i stene u prostoru i ritam koji nastaje između njih,  predstavljajući strukturu prostora. Serija izloženih radova autentičnog rukopisa, lakoće linije i ritma,  izražava neposredan i spontan pristup crtežu. Umetnica u apstraktnim kompozicijama na ekspresivan i sugestivan način prikazuje svoja razmišljanja o prostoru.
 
Biljana Veselinović završila je Osnovne i Master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Čedomira Vasića. Diplomirala je i na Filološkom fakultetu u Beogradu, smer Engleski jezik i književnost. Autor je pet samostalnih izložbi u Beogradu i Novom Sadu. Član je ULUS-a od 2014. godine.
 
Izložba je otvorena do 12. novembra 2016. godine.
 
 
 
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Izložba crteža pod nazivom „Gledah s ove stene" Biljane Veselinović. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja