Dodeljena nagrada „Prof. dr Katarina Ambrozić“ za 2016.

U 2016.  godini nagrada „Prof. dr Katarina Ambrozić“ dodeljena je  Jovani Milovanović, studentkinji master studija Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Rad pod nazivom „Omaž prijateljima i francusko-srpsko prijateljstvo : spomenik kraljevima Petru I i Aleksandru I Karađorđeviću u Parizu'“ dobitnica je predstavila u sredu, 14.12. 2016, u čitaonici Fonda umetnosti, u  Biblioteci grada Beograda.
Nagrada „Prof. dr Katarina Ambrozić“ ustanovljena je 2007. godine,  prema želji Katarine Ambrozić.
 
Dodeljuje se jedanput godišnje i omogućava dobitniku iskustvo studijskog putovanja u Pariz, uz novčani iznos nagrade  od 3.000 evra.
 
Odluka o dodeli nagrade donosi se komisijski, u saradnji predstavnika darodavaca, Biblioteke grada Beograda i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
 
 
Katarina Ambrozić, istoričar umetnosti, muzeolog, univerzitetski profesor, uz mnogobrojne aktivnosti u organizovanju izložbi i članstva u selekcionim komisijama i žirijima za nagrade u zemlji i inostranstvu, promovisala je svojim predanim i posvećenim radom umetnost Srbije  i regiona. 
 
Između ostalog, Katarina Ambrozić je prvi istoričar umetnosti u regionu  koji je doktorirao na temu moderne umetnosti (Nadežda Petrović i moderna umetnost u Jugoslaviji, odbranjena  1956. godine u Ljubljani – Fakultet prirodnih nauka, matematike i filozofije).
 
Za svoje delovanje i rad, Katarina Ambrozić odlikovana je i ordenom za kulturu Francuske Le croix de Chevalier des Arts et Lettres, 1984. i ordenom Španije Izabel la Catolica – Oficial, 1986. godine. 
 
Uz aktivno učešće u realizaciji nagrade „Prof. dr Katarina Ambrozić“, Biblioteka grada Beograda od 2005. godine,  u svome fondu, u okviru Posebnih fondova, čuva i spomen-biblioteku Katarine Ambrozić.
Ova dragocena  zbirka kataloga, monografskih publikacija i referensne građe broji preko 3.200 bibliografskih jedinica na srpskom i na preko 6 stranih jezika. 
Smeštena je i daje se na korišćenje isključivo u prostoru čitaonice Fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda.
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Dodeljena nagrada „Prof. dr Katarina Ambrozić“ za 2016.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja