Дечје одељење

Дечји фонд „Чика Јова Змај”
Дечји фонд „Невен”

Дечје одељење Библиотеке Града Београда

Начелник Одељења: Љубица Ћоровић
Стручни радници: Виолета Ђорђевић, Биљана Петровић, Јасна Бркић, Ружица Радосављевић, Слађана Илић

Дечје одељење Библиотеке града Београда има око 6.500 чланова, богате фондове које чини oко 50.000 библиотечких јединица, а препознатљиво је по организацији бројних културних дешавања. Чињеница да Дечје одељење годишње посети више од 50.000 корисника говори о томе колико је магија књижевног надахнућа присутна и данас.

Дечје одељење остварује успешну сарадњу са предшколским установама (државним и приватним), школама, издавачким кућама и другим установама културе.

Запослени у Дечјем одељењу, поред стандардних библиотекарских послова (обраде и смештаја књига, рада са корисницима, пружања информација корисницима и сарадње са установама културе), велику пажњу поклањају oрганизовању едукативно-креативних радионица и других програма за децу и младе.

Бројни програми и пројекти који се реализују у Дечјем одељењу Библиотеке града Београда резултат су промишљеног деловања с циљем укључивања што већег броја деце у програме културе и њиховог подстицања да и сами буду ствараоци културе.

Садржаји који се нуде деци и омладини на нивоу Дечјег одељења Библиотеке града Београда су разноврсни и на основу узрасних категорија намењени су деци предшколског узраста, ученицима млађег основношколског узраста, ученицима старијег основношколског узраста и ученицима средње школе.

Програмска шема је веома богата, а радионице се тематски могу поделити на психолошко-педагошке, едукативне, уметничко-креативне. Програмска шема се развија и мења у зависности од потреба корисника. Организују се књижевне промоције, сусрети са писцима, предавања, трибине, изложбе, уметничке вечери, музички програми, видео и слајд пројекције, обележавање значајних јубилеја (2. април, Међународни дан књиге за децу) и др.

Имајући у виду да позитивна рана искуства читања утичу на способност и жељу за читањем током целог живота, велику пажњу поклањамо подстицању породичног читања. Најпопуларнији програм за децу и родитеље су радионице приповедања прича у којима се брижљиво одабране приче оживљавају уз помоћ језика, звука, музике, гестикулације, позоришта сенки, али и различитих реквизита као што су слике, лутке, гињоле, плутане табле са картонским апликацијама, ликови од папира и др. Визуелизација прича чини још један искорак у проналажењу нових, атрактивних начина за увођење деце у магични свет књиге и читања.

Све активности које се реализују у Дечјем одељењу Библиотеке града Београда усмерене су на остваривања права деце и младих на културу, информацију, учење, писменост, игру, забаву, лични развој и напредак.

Сви програми су бесплатни.

Фејсбук страна: www.facebook.com/decjabiblioteka.zmaj/

Услуге


  • Играчке
  • Сликовнице
  • Основношколска лектира
  • Дечја белетристика
  • Народна књижевност
  • Референсна литература
  • Књиге из области популарне науке
  • Књиге на страним језицима
  • Старе и ретке књиге
  • Средњошколска лектира
  • Дискови за звучну и визуелну пројекцију

Дешавања




На овој локацији тренутно нема најављених дешавања. Погледајте дешавања на другим локацијама.

Огранци

Дечји фонд „Чика Јова Змај”

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова
Змај Јовинa 1
011 2623 526
zmaj_bgb@yahoo.com

Дечји фонд „Невен”

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова
Први спрат МТС Дворане (улаз са Трга Николе Пашића 1)
011 4250 021
bibliotekaneven@yahoo.com

Дечји фонд „Чика Јова Змај”

Змај Јовинa 1 011 2623 526 zmaj_bgb@yahoo.com

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова

Дечји фонд „Невен”

Први спрат МТС Дворане (улаз са Трга Николе Пашића 1) 011 4250 021 bibliotekaneven@yahoo.com

понедељак-петак: 8-20 часова
субота: 8-14 часова