РИМСКА ДВОРАНА

Јединствени простор на територији Београда представља Римска дворана у чијем се ентеријеру налазе остаци грађевине из античке епохе. Приликом реконструкције зграде Библиотеке, средином 80-их година прошлог века, у подрумским просторијама, пронађени су темељи бедема и једне куле комплекса главне капије римског војног утврћења (castrum-a). Ово значајно утврђење у систему одбране дунавске границе Римског царства подигнуто је у 2. или почетком 3. века н.е. над ушћем Саве у Дунав. У њему је била стационирана Legia IV Flavia Felix, једна од најспособнијих за одбрану од варварских напада.     

     

 

По правилу, војни логор је био центар око кога се развијало цивилно насеље, па је око овога на Калемегданском платоу, настао град Сингидунум.

Римска дворана са археолошким локалитетом in situ, употпуњена је збирком камене пластике (lapidarium-om) из периода од 2. до 4. века са територије Сингидунума и подунавског дела провинције Горња Мезија којој је град припадао.

 

Збирка скулптура, стела и жртвеника, материјална су сведочанства некадашњег присуства велике римске цивилизације која пружају могућност да дочарамо атмосферу и дух давне епохе, а Римску дворану чине специфичним местом окупљања. У овом амбијентту Одељење уметности приређује различите уметничке, образовне и културне програме – предавања, разговоре, промоције, музичке вечери, научне и друге трибине везане за културни живот града. 

"Боговима подземног света

Путниче, ти који идеш путевима,
ма ко да си, молим те, чуј:
Када су се у петнаестој годин
маље прве браде расуле
по образима младићевог лица,
узео га је цамац*
и отео несрећном оцу једину утеху.

Он сада овде лежи.
Отет је из загрљаја свога оца,
као што рало откида цвет из земље.
Но, цветић ће поново да цвета у пријатним ливадама.
Али тебе мртвога више не могу да оживим."

*којим се мртви превозе на други свет

Натпис на Римском надгробном споменику, III в. н.е.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Rimska dvorana. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja