ПРИРОДНА БОГАТСТВА КОСМАЈА - Младеновац

У oдељењу библиотеке ''Деспот Стефан Лазаревић'' у Младеновцу одржано је предавање са презентацијом ''Природна богатства Космаја'', проф. биологије Вере Самаиловић. Предавању су присуствовали ученици Гимназије из Младеновца и ученици осмих разреда  основних школа из Младеновца.

Опширније...

„ХАЈДЕ ДА ЧИТАМО ЗАЈЕДНО“

Од свих улога које једна библиотека има, можада је најважнија, стицање и одржавање навике читања код деце и младих. Oдељење библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" од 1996. године одржава акцију "Хајде да читамо заједно" са предшколцима и првацима. Кроз њу годишње прође око 1000 малишана. Касније је, због добре праксе коју је акција имала и на основу најновијих истраживања која сведоче да се прави читалац ствара у узрасту од 3 до 5 година, настала радионица "Упознај се с књигом".                   

Опширније...

"Свадбени обичаји у младеновачком крају од краја XIX до почетка XXI века"

 Tрибина Музејa Младеновца у сарадњи са Одељењем библиотеком "Деспот Стефан Лазаревић". "Један од најважнијих и садржински најбогатијих ритуала животног циклуса је свадба. До шездесетих година XX века, традиционална свадба у младеновачком крају била је чврсто структуирана и испуњена строго устаљеним ритуалним радњама, које су извођене с циљем обезбеђења срећног живота младенаца. У другој половини XXвека постепено настају дубоке социјалне и економске промене у друштву, које су условиле и промене у свадбеној пракси.", рекла је Магдалена Ивковић, кустос Музеја.

Трибина је одржана 28. септембра у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ и изазвала је велико интересовање.

Опширније...

КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА

Библиотека "Деспот Стефан Лазаревић" и Геронтолошки центар, Младеновац одржали су у оквиру ДАНА ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ предавање и изложбу радова под називом "КРЕАТИВНИ ПОТЕНЦИЈАЛ СТАРИХ ЗАНАТА" у четвртак 29. септембра у читаоници дечијег одељења.
Покушали смо да одговоримо на питање - Како стари занати утичу на рехабилитацију старих и болесних? Уводна реч је дала Љиљана Бајић, радни терапеут, а учествовали су и корисници радне терапије. Они су говорили о свом искуству у креирању и реализацији, естетски лепих и употребљивих предмета и утицају на њихове моторичке, социјалне и психолошке могућности.

Опширније...

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Први квиз "Витешки код деспота Стефана Лазаревића", завршен успешно! Учествовали су ученици 4-их разреда свих основних школа у Младеновцу. Пројекат је замишљен као такмичење ученика, прво на нивоу школе,  а најбоље екипе се пласирају за општинско тамичење. 

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Mladenovac. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja