105 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СЕРГЕЈА МИХАЛКОВА

Широм Русије, 13. марта, прослављало се 105 година од рођења Сергеја Михалкова. То је био својеврстан празник и за Библиотеку „Владан Десница“ у чијем окриљу се налази Библиотека руске књижевности, поклон Руске фондације за културу, која носи име овог великог писца.

То је био повод да се приреди пригодан програм за децу, којима је Михалков посветио свој највећи део стваралачког опуса. Нашу публику су чинила деца трећих разреда ОШ „Јован Дучић“ и четвртаци ОШ „Влада Обрадовић Камени“, школа у којима постоји могућност да деца од петог разреда изаберу да уче руски језик.

Циљ нам је био да упознамо децу са самим језиком, па смо стога у госте позвали професорку руског језика, Гордану Цалић, из ОШ „Влада Обрадовић Камени“ и ученика осмог разреда, Арсенија Миловића, из ОШ „Јован Дучић“, који су прочитали басну „Слон – сликар“ („Слон - живописец“), Сергеја Михалкова и причу „Јабука“ (Яблоко), Владимира Сутејева у оригиналу.

Први део радионице био је посвећен упознавању деце са  занимљивостима везаним за Русију. Око мапе Русије постављени су џепови са картицама са разним садржајима везаним за језик, историју, географију, демографију, културу, науку, технику, уметност и спорт. Свако дете је добило да прочита по једну картицу, а истовремено је пројектована ПП презентација са илустрацијом везаном за тему са картице.

Други део је посвећен Сергеју Михалкову, његовој породици и целокупном животном делу.

Кроз ПП презентацију и позориште сенки основцима смо извели басну „Слон-сликар“ која је пандан нашој народној приповеци „Свијету се не може угодити“. Разговарали смо о појму басне, разлици између народне басне и ауторске басне, као и о моралној поуци коју носе.

Завирили смо, такође, и у полице Библиотеке „Сергеј Михалков“ и пажњу нам је привукла збирка прича Владимира Сутејева одакле смо, за децу, изабрали причу „Јабука“, коју смо приказали кроз позориште сенки. Деца су се идентификовала са ликовима и на основу садржаја износила своја лична искуства.

У практичном делу радионице, деца су цртала бабушке, о којима су претходно слушала. Све бабушке су техником папир пластике, залепљене на хамер и изложене на полицама Руског кутка.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - 105 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СЕРГЕЈА МИХАЛКОВА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja