Манифестација „Дани Милована Видаковића“ и додела књижевне награде „Мома Димић“

Ове године ће се по деветнаести пут одржати манифестација „Дани Милована Видаковића“ у организацији Библиотеке града Београда, Библиотеке„Милован Видаковић“ Сопот, ГО Сопот и Црквене општине Неменикуће. Манифестација ће се одржати 7. јула на Ивањдан у манастиру Тресије и 12. јула на Петровдан у Неменикућама.

 

На састанку одржаном 1. јула 2014. године, жири за доделу књижевне награде „Мома Димић“, за годину 2012-13, у саставу: Петар Пијановић, председник, Предраг Петровић, Слађана Јаћимовић, Живка Маричић и Јасмина Нинков, једногласно је одлучио да ову награду, која се додељује за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама, додели књизи Турска писма (Академска књига, 2012) Мирка Магарашевића.
 
Турска писма Мирка Магарашевића нису само занимљив путопис, већ су и оригиналан прилог, како би Цвијић рекао, „психичкој географији“ двају народа. По свему, Магарашевићева писма и огледи су узоран компаративни антрополошки и културолошки наратив о трењима и прожимањима турске и српске културе, односно обичаја, менталитета, традиције и језика.
 
У најужем избору биле су и књиге Горана Гоцића (Таи, Геопоетика, 2013) и Јасмине Михајловић (На обали Хазарског мора, Лагуна, 2014).
 
Додела награде ће бити одржана 12. јула 2014. у Неменикућама у Сопоту, у оквиру традиционалне манифестације „Дани Милована Видаковића“.
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Манифестација „Дани Милована Видаковића“ и додела књижевне награде „Мома Димић“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja