И ПЕСНИЦИ И КРИТИЧАРИ

Жири за доделу Награде „Ђорђе Јовановић“, у саставу, др Јован Делић, председник, др Александар Јерков и др Михајло Пантић, чланови, на завршној седници одржаној 16. октобра 2012. године у Библиотеци „Ђорђе Јовановић“, једногласно је одлучио да Награду „Ђорђе Јовановић“ додели књизи
Богдана А. Поповића
И ПЕСНИЦИ И КРИТИЧАРИ
у издању Београдске књиге, 2012.
Награда је уручена у понедељак 22.10.2012. у Римској дворани Библиотеке града Београда, пред досадашњим добитницима ове награде, академицима и истакнутим културним радницима.
 Делове образложења и атмосвeру са доделе можете видети кликом  на слику.

Књига Богдана А. Поповића  „И песници и критичари“,  врло је пажљиво и строго компована. На њеном почетку су два есеја: први о вероватно најзначајнијем песнику после Другог светског рата, Васку Попи, и о критичару српских послератних модерниста Зорану Мишићу. На њеном крају су такође два есеја: први о двема поемама Бранислава Петровића и други о критикама Михајла Пантића. Средишња два дела су постављена као игра огледала: Бодан А. Поповић прво говори о дугим песмама Миодрага Павловића, о поезији Јована Христића, о трокњижју Ивана В. Лалића, изабраним песмама Борислава Радовића и о песничкој трилогији „Планета Дунав“ Љубомира Симовића. У симетричном односу стоји пет одговарајућих есеја о свим овим песницима као критичарима и есејистима.

Књига Богдана А. Поповића је нова, изузевши три есеја, од којих је први – о дугим песмама Миодрага Павловића темељно прерађен, други – о поезији Ивана В, Лалића допуњен, а трећи - о изабраним песмама Борислава Радовића незнатно измењен.
            Књига Богдана А. Поповића потврђује овог критичара и есејисту као познаваоца и посвећеног пратиоца српске поезије и критике који је својим радом и као уредник и као критичар и као антологичар вишеструко задужио српску културу. Оцењујући свеукупност његовог критичарског дела, жири је награду доделио књизи у којој су живи традиција суочавања са савременом књижевношћу и 
наслеђе оног чије име награда носи
 
Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - И ПЕСНИЦИ И КРИТИЧАРИ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja