Округли сто „Инклузивне активности за особе са инвалидитетом на територији Београда“

У организацији Хенди центра „Колосеум“ и Библиотеке града Београда, у Библиотеци „Петар Кочић“ на Врачару, 20. децембра 2017. године, одржан је Округли сто „Инклузивне активности за особе са инвалидитетом на територији Београда“. Манифестацију су отворили председник Хенди центра Дарко Ивић и Марина Неђић у име Библиотеке града Београда. 

Циљ Округлог је био да се, кроз повезивање и међусобну сарадњу установа и организација на локалном нивоу, поспеши унапређење инклузивних програма за особе са инвалидитетом на територији Београда, а учешће на њему је узео велики број установа и организација – општински органи из домена социјалне заштите, Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, установе културе – библиотеке и музеји, невладине организације и удружења особа са инвалидитетом.

Библиотека „Влада Аксентијевић“ Обреновац је промовисала нови библиотечки сервис за особе са оштећењем слуха „Видети звук“, а библиотека „Милутин Бојић“ са Палилуле приказала резултате свог успешног пројекта за особе са инвалидитетом „Књиге на кућном прагу“. Градска општина Звездара је представила рад Волонтерског центра кроз чије програме особама са инвалидитетом пружају психо-социјалну подршку и организоване програмске активности – занатске и уметничке радионице и едукативне програме. У библиотеци „Димитрије Туцовић“ у Лазаревцу се успешно реализују инклузивни програми (радионице „Страшни Страшоња“, инклузивне радионице „Сви смо једнако важни“, подршка запошљавању инвалидних лица, „Чеп за хендикеп“, подршка стваралаштву инвалидних лица, „Бојимо срцем“). Библиотека града Београда, као највећа јавна библиотека у Србији, организује велики број различитих програма за особе са инвалидитетом, а на овој манифестацији посебно је истакла сарадњу са Хенди центром „Колосеум“ и ЦОЦИ „Брига о деци Сопот“. Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, у више својих организационих јединица на територији Београда, сарађује са установама културе и невладиним организацијама. Посебно место заузимају разноврсни програми које је приказао Музеј града Београда, који програме за особе са инвалидитетом реализује на више локација у граду (Музеј Иве Андрића, Конак кнегиње Љубице, Музеј Јована Цвијића и Паје Јовановића).

Учесници Округлог стола су приказали своја  искуства у раду као примере добре праксе и подстакли су присутне из институција на локалном нивоу да узму активно учешће у дискусији и да, у будућности, осмишљавају и реализују инклузивне активности које позитивно делују на квалитет живота појединаца и активно учешће особа са инвалидитетом у животу локалне заједнице.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Округли сто „Инклузивне активности за особе са инвалидитетом на територији Београда“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja