Сесил Обри „Себастијан и Бел“

У истом дану, на дан Светог Себастијана, рођени су један дечак и један пас. Животни путеви два бића текли су својим токовима. Дечак је остао без мајке, те се привикавао на живот породице која га је прихватила, а Бела је мењала власнике.

Но, догодило се нешто што ће радњу романа усмерити ка току који читаоца не може оставити равнодушним. Како нам Сесил Обри каже: „Белино бекство, тај скок којим је прошла векове припитомљавања и вратила се у слободу својих дивљих предака, био је само замка коју јој је поставила судбина да би је довела до Себастијана. ’Ништа није чист случај, све има неки свој разлог.’“На дивљој планини, тик крај пећине, крај које је Себастијанова мајка издахнула, сусрећу се две дивље судбине, које ће се међусобно испреплетати и учинити да људскост и емпатија у једном месташцу француске провинције – победе.

 

Сесил Обри овим романом, намењеним колико деци толико и њиховим родитељима, у први план ставља љубав према животињама, а и природи уопште. Она учи да посвећеност у трајању, уколико је права, мора донети благодет појединцу  (дечак припитомљава пса, који му, на крају спашава живот, заштитивши га својим телом у снежој лавини), али и заједници (чак и највећи противници „дивље животиње“ остали су неми пред Белиним херојством).

И, какав би роман био кад не би, бар у позадини, садржао топлу љубавну причу (у овом случају између Анђелине, усвојитељке, и младог доктора Гијома)?

 Себастијан и Бел“ завређују много похвалних звездица и много читалачке знатижеље. С разлогом.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Сесил Обри „Себастијан и Бел“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja