Дечја библиотека „Растко“ препоручује: Тон Телехен „Писма ником другом“

Бити животиња, а не живети ни у природи ни у басни није нимало једноставно. Нарочито уколико животиње добију задатак да преобликују свет и да га начине племенитијим.

 

Тон Телехен је писац који се овом књигом обраћа и деци и њиховим родитељима. Он нас, препричавајући ситуације  необичне шумске дружине, учи значајним вредностима: стварању пријатељстава, успостављају осећаја сигурности, ослобађању од непријатности и стварању заједништва. Открива нам неке тачке спотицања у животу као што су: стид, страх, недостатак знања, мањак саосећања. Али, открива нам и начине који нас чине тужнима и срећнима, више или мање снажнима и одлучнима, а и који нам, уколико се определимо, могу помоћи, баш баш. Кроз сликовиту вињету о међусобном писању писама животиње се откривају, мењају, расту, баш као што можемо и ми.

Опширније...

Препоруке за читање

Измењене околности живота онемогућиле су нас у намери да се свaкодневно сусрећемо и дружимо, као и у томе да вас, у директном контакту, саветујемо на тему књижевних жанрова који су вама омиљени.  Но, одлучили смо да овим путем покушамо да вам мало прекратимо период у којем се нећемо лично виђати. Саставићемо листе предлога за читање, како за одрасле читаоце, тако и за децу, те ћете на нашем сајту и ФБ профилу моћи да прочитате бар увод у дело које бисте, касније, када библиотека отпочне с радом, могли да позајмите. А, могуће је и да нека од тих књига стоји и на полицама ваших домова, а ви је до сада нисте открили. Биће нам драго уколико вам будемо од помоћи.

Читалачке сугестије постављаћемо под насловима Библиотека „Петар Кочић“ – препорука и Дечја библиотека „Растко“ - препорука

Савиндан у „Растку“

Дечја библиотека „Растко“ је у петак, 24. јануара 2020. године, уочи школске славе Свети Сава, организовала радионицу за ученике предшколског узраста. Гости су нам били деца из припремне групе ПУ „Свети Сава“. Радионицу смо почели Светосавском химном коју су малишани припремили за ову посету, а потом смо читали сликовницу „Свети Сава и Стефан Првовенчани“ ауторке Јоване Кулаузов Реба, где су малишани могли да се упознају са ликом и делом свеца који је један од најзначајнијих личности српске историје и традиције. На крају радионице, деца су бојила слике из живота тог времена.

Опширније...

Значај пријатељства

Дечја библиотека "Растко" у протекла два дана (19. и 20. новембра) организовала је дружење са два четврта разреда ОШ "Свети Сава" са Врачара. 
Деци је, најпре, на њихово изненађење, била представљена сликовница Кристел Ренс "Конрад и Корнелија" у издању ИК Проолис Букс из Београда. Тема сликовнице јесу место усамљености и значај пријатељства у савременом друштву. Након дирљиве приче, деца су, подељена у три групе, писала своје приче о начинима превазилажења непријатних осећаја у нама.

Опширније...

Завршетак Дечје недеље у "Растку"

Последњег дана Дечје недеље Библиотеку "Растко" посетили су ученици два прва разреда ОШ "Свети Сава". Малишани су најпре добили чланске карте библиотеке. Потом им је прочитана једна песма из "Буквара дечјих права" Љубивоја Ршумовића, на основу које су схватили значај Дечје недеље и положај какав многа деца у свету имају. Коначно, прочитана им је сликовница Џулије Доналдсон "Шта је сазнала бубамара мала" у издању ИК "Креативни центар" из Београда, која им је показала како постати прави пријатељ.
 
 

Опширније...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Vračar. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja