КРОЈАЧКИ ЗАНАТ КАО ПРИМЕР НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

У оквиру обележавања Дана европске баштине, а у сарадњи са Градском општином Земун,  у Одељењу Библиотеци ”Свети Сава” у Земуну,  20. септембра 2019, са почетком у 19 часова,  одржано је предавање Ивана Келемена, кустоса и историчара из Новог Сада,  на тему ”Кројачки занат као пример нематеријалног културног наслеђа”.

 Ово занимљиво и инспиративно предавање обухватило је период развоја кројачког заната у међуратном периоду и после Другог светског рата, а било је речи и о савременој моди.

”Земун је пре Великог рата био место где су Београђани долазили у куповину. Причало се тада да су долазили у старом, а кући се враћали у новом оделу”, каже Келемен, уз напомену да се кројачка мајсторија нарочито видела у изради одеће за балове који су у то време били веома популарни и право место да се диктирају модни трендови.

            Временом мода је добила другу форму. Ручни радови врсних кројача, такозваних модних креатора, и балови постали су привилегија богатих, а свакодневна конфекција, велики фестивали и концерти мода и забава оних са плићим џепом

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - КРОЈАЧКИ ЗАНАТ КАО ПРИМЕР НЕМАТЕРИЈАЛНОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja