КАКО ДА САЧУВАМО НАШЕ НАСЛЕЂЕ

У уторак, 24. септембра 2019. године, са почетком у 18 часова, у склопу обележавања "Дана европске баштине 2019", у читаоници Одељења Библиотеке "Свети Сава" у Земуну одржано је предавање и радионица бојења тканина природним бојама.

Мирјана Остојић је кроз видео  презентацију  увела  публику у причу о магији ботаничког принта и исцељујућим биљкама на одевним предметима и Slow foodu  као највећем  светском  покретачу за очување културне баштине везане за гастрономију. У нашој традицији, још од неолита, биљке су се користиле не само за исхрану већ и за ткање, припремање природних боја и лекова.

У наставку програма Биљана Каровска, академска сликарка, представила је потпуно нови тренд у свету, Slow Fashion,  који се ослања на древни традиционални начин гајења биљака, тзв. ”пермакултура” које се употребљавају  не само у исхрани, већ и за осликавање и бојење тканине. Природне материјале је ручно обојила, углавном са крмном бојом и самониклим биљкама.

Еко штампа или контакт штампање, које је на лицу места и презентовала, представља  савремену примену традиционалног знања о боји. Метода стварања са ботаничким елементима,  као што су лишће, цвеће, махуне, семена и коре које се саме оцртају на тканини или папиру користећи сопствене боје, пигменте и тканине.

На крају дружења са поборницама другачијег стила живота, присутни су могли да виде и испробају прелепе ешарпе које су штампане на свили, обједињујући терапеутске енергије биљака, њихова лековита дејства и  њихов мирис.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - КАКО ДА САЧУВАМО НАШЕ НАСЛЕЂЕ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja