Изложба дечијих радова у библиотеци „Бранко Миљковић“, 12.06.2017.

Дете, уметност, природа

Изложба дечјих радова насталих на креативним радионицама Креатополис у периоду од новембра  2016. до јуна 2017. године.

Креативне радионице Креатополис почеле су с радом у новембру 2016. године, са идејом да  деци (али и одраслима) омогуће уметнички развој кроз индивидуални приступ, рад  у малим групама и опуштеној атмосфери.  Од тада је настало много радова у различитим уметничким медијима, од слике и цртежа, до кратких анимација

Иако је спектар тема и техника које се у Креатополису могу упознати веома широк, највећи број њих обухваћен је идејом да деца могу учити о природи и свету око себе кроз  уметност, али и обрнуто – развијати уметнички сензибилитет посматрајући природу. Овом изложбом покушаћемо да дамо један од могућих пресека њиховог досадашњег, веома плодног рада.

Радионице у Креатполису воде академске сликарке Катарина Гајић и Јана Растегорац Вукомановић. У питању су два различита али комплементарна програма, од којих један ставља нагласак на упознавање са основама цртања, сликања и историје уметности и усавршавање у цртачким, сликарским и вајарским техникама кроз различите теме, док је други фокусиран на подстицање радозналости и маште кроз истраживање веза сликарства са другим уметностима и науком, као и на могућности коришћења савремених технологија у развијању креативности. Бирајући један од два програма, или паралелним похађањем оба, полазници стичу практична и теоријска знања о ликовним елементима и техникама, историји уметности, али и о вези са природом од које су градским животом често удаљени.

Не занемарујући класичне сликарске материјале као што су темпера, оловка, угаљ, глина, Креатополис нуди полазницима и могућност да се уметнички изразе користећи еколошке материјале. На тај начин, успостављање везе са природом је троструко – кроз посматрање и сликање пејзажа и објеката из природе (мртва природа), кроз уметничко проучавање грађе биљака, животиња и човека из различитих извора, али и кроз директан контакт са материјалом – било да се узимају природни продукти као што су лишће, шишарке, зачини, или да се одбачена амбалажа рециклира кроз уметничко преобликовање.

У основи назива Креатополис је реч  полис  која означава град, али исто тако и заједницу која нас учи пре свега најбољим начинима да живимо у комуникацији једни са другима и са природом која нам је неопходна. Овом изложбом позивамо све вас да подржите мале и велике Креатополисовце на њиховом путу ка бољој заједници, а можда и да сами постанете један од њих.  

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Изложба дечијих радова у библиотеци „Бранко Миљковић“, 12.06.2017.. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja