АКЦИЈA „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК”

Акција „Негујмо српски језик“, која се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености у Београду, започета је 2015. године уз учешће Секретаријата за културу, Филолошког факултета Универзитета у Београду и Библиотеке града Београда.

Прва активност у оквиру акције била је кампања која је имала за циљ да се, уз учешће познатих личности и истицање различитих језичких поука, грађани подстакну да воде рачуна о томе како пишу и говоре, да се подигне ниво свести о значају неговања исправног писања и говорења.

У оквиру кампање израђени су едукативни постери са фотографијама познатих личности и одговарајућом језичком поуком. Јавне личности које су подржале кампању су: Аница Добра, Аца Селтик, Живана Шапоња Илић, Зоран Кесић, Тихомир Станић, Љубица Арсић, Драган Илић, Горан Гоцић, Наташа Марковић, Марчело, Светислав Гонцић, Вања Милачић, Драгољуб Љубичић Мићко, Небојша Глоговац, Рада Ђуричин, Нада Шаргин, Вјера Мујовић, Небојша Ромчевић, Милица Мандић, Андреа Арсовић, Тијана Милошевић, Емир Кустурица, Слобода Мићаловић и Мики Манојловић.

Акција „Негујмо српски језик” проширена је на републички ниво у октобру 2016. године, уз подршку Министарства културе и информисања републике Србије, а у периоду од фебруара до маја 2017. организоване су промотивне активности у Нишу, Шапцу, Крушевцу, Ужицу, Кладову и Краљеву. Библиотеке у овим градовима биле су домаћини промоције која је обухватала различите културно-уметничке и едукативне програме инспирисане очувањем српског језика и писма:

- Изложбу постера и фотографија познатих личности које су подржале неговање српског језика;

- Радионице за децу и младе у организацији Библиотеке града Београда;

- Сусрете са савременим писцима (Љубивојем Ршумовићем, Мошом Одаловићем, Бранком Стевановићем, Владимиром Андрићем, Дејаном Алексићем, Весном Ћоровић Бутрић) и француским хуманистом Арноом Гујоном;

- Сценске програме у извођењу УК „Вук Стефановић Караџић” у сарадњи са локалним образовним и културним установама;

- Хорске наступе;

- Бесплатне стручне акредитоване семинаре за наставнике српског језика и књижевности у организацији Друштва за српски језик и књижевност.

Званичним представљањем акције „Негујмо српски језик” у Нишу, 25. и 26. фебруара у Народној библиотеци „Стеван Сремац”, започела је њена промоција широм Србије. Министар Владан Вукосављевић је том приликом истакао изузетну важност заштите језика и неговања културе изражавања и језичке писмености. „Упалили смо рефлекторе на тему језика, заштите језичке културе, говора, начина изражавања и желимо да та тема буде једна од главних у нашем друштву”, рекао је министар.

У оквиру кампање, с циљем подизања нивоа свести о значају неговања исправног говора и писања, израђени су едукативни постери са фотографијама познатих јавних личности и одговарајућом језичком поуком којом се скреће пажња на честе језичке грешке и афирмишу тачни одговори на бројне језичке недоумице. Аутор фотографија је Жељко Јовановић, а дизајн постера урадила је Амалија Витезовић. Језичке недоумице приказане на постерима осмислили су сарадници са Филолошког факултета у Београду. Изложбу постера и фотографија „Негујмо српски језик” имали су прилику да погледају житељи свих шест градова у којима је акција промовисана током прве половине 2017. године. Иначе, ова изложба је током 2015. и 2016. већ била презентована у Београду, Новом Саду, Тршићу, Лазаревцу и Смедереву.

Током 2016. године, изложби су придодати и постери са народним умотворинама и са цитатима познатих српских књижевника на тему језика и говора.

Јасмина Нинков, директор Библиотеке града Београда, нагласила је током промотивних активности да је поносна што је библиотека активни учесник акције која има за циљ да подстакне све говорнике нашег језика, а нарочито младе људе, да брину о свом језику.   

Чињеница да је приступ учењу језичких правила кроз писање кратких духовитих дијалога за ученике занимљив и освежавајући, била је иницијална каписла да акцију „Негујмо српски језик” на сличан начин приближимо деци и младима. Библиотекари Библиотеке града Београда, Виолета Ђорђевић, Владислава Сара Ивковић Марковић и Амалија Витезовић осмислиле су и током промотивних активности реализовале радионице за ученике старијег основношколског и средњошколског узраста. У радионичарском раду представљена је акција „Негујмо српски језик” кроз приказивање видео спотова (које су снимили сарадници из УК „Вук Стефановић Караџић”) и постера на којима познате личности указују на честе правописне грешке. Потом, кроз разговор о језичкој култури, честим језичким недоумицама и грешкама које сами ученици примећују, потреби неговања и очувања матерњег језика, бројним језицима у свету који нестају и другим занимљивим темама из лингвистике. У даљем току радионице ученици су се бавили креативним писањем и у групном раду стварали су кратке, духовите дијалоге у вези са језичким зачкољицама и недоумицама карактеристичним за њихов град и околину. На крају, учесници су фотографисани са књигом у руци. Као финални продукт радионице израђени су постери са фотографијама ученика и разјашњењима појединих језичких недоумица кроз кратке приче и дијалоге, а визуелни идентитет постера исти је као код постера на којима су „звезде” из јавног живота. На овај начин деца и млади из Ниша, Шапца, Крушевца, Ужица, Кладова, Краљева нашли су се у улози промотера очувања матерњег језика. Последња у низу ових радионица одржана је на штанду Библиотеке града Београда на 62. Међународном сајму књига у Београду.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - АКЦИЈA „НЕГУЈМО СРПСКИ ЈЕЗИК”. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja