„ТРЕНУТАК“ НАТАШЕ ЈАНКОВИЋ

У понедељак 6. маја у галерији Атријум отворена је изложба слика "Тренутак", ауторке Наташе Јанковић. Наташа Јанковић је млада  београдска сликарка која тек утире пут на домаћој ликовној сцени. Дипломирала је 2016. године на Факултету ликовних уметности у класи професора Радомира Кнежевића. Активно учествује на групним изложбама, а ово је њена четврта самостална изложба.

Слике предтављене на овој ижложби  говоре о узбуђењу и чулним  имагинативним  исходима пред  панорамом света, која je  Наташино  полазиште и инспирација.

Са видљивим појавним светом  она започиње дијалог, открива његову загонетку, препознаје  у њему  своју личност и преображава га у метафору.  На платно спушта  пламтеће елизијске пејзаже. Једну географску чињеницу, некада давно засталу у њеном оку, имагинацијом претвара у чист сликарски доживљај. Колористичком транспозицијом предметне појавности, гради готово декоративне структуре, чистог интензивног колорита, у чему се препознаје утицај фовистичких  сликара  Анри Матиса, Андре Дерена и Мориса Вламенка. Палета је снажна, звучна,  богата, а  тонови боје повремено су  подигнути  до највећег интезитета и чистоће.  Комбиновањем и супротстављањем плошних фрагментарних бојених површина,  реорганизује простор,  хармоничним ритмом линија и маса постиже  равнотежу и  нуди нову интерпретацију стварности.  Колиристички знаци у виду зареза, цртица, линија, оживљавају  боју, а флорални цитати на појединим сликама прерастају у нестварне бујне рајске баште, налик подводним пејзажима.  Резултат су  нове хроматске хармоније које нас  уводе  у један витални свет  изванредне свежине и равнотеже. Свет какав се среће у сновима, бајковит и невин. Као и код фовиста, и на Наташиним сликама боја постаје сврха уметничког израза. Својим сликама изражава  управо оно чему је тежио и Анри Матис, а то  је да ствара „уметност равнотеже, чистоће и мира, без узнемирујућих и забрињавајућих садржаја, уметност која ће бити за све људе, средство за умирење и ублажавање напетости, уметност која ће пружити задовољство“.

Пут на  сликама, за Наташу  је  издвојен тренутак у вечитом току времена, тренутак у коме импулсивно одлучујемо којим путем кренути.  Како сама каже, боје њених  унутарњих  путовања су интензивне.

Кроз  Наташин калеидоскоп загледани смо у лирске пиктуралне експерименте, у којима се слика света фрагментира и  прелама у безброј надреалних пејзажа, откривајући своју суштину. Посредством своје уметничке личности ауторка  нам нуди аутентичну, сажету слику живота  и света  каквом тежи.

Чулно, инстиктивно осећање света, изражено ритмом  понегде дисонантних  комбинација боја, изражава Наташину суштинску  чежњу за лепшим и хуманијим светом.

Изложбу је отворила Наташа Рил, кустос изложбе.

Изложба је отворена до 17. маја.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - „ТРЕНУТАК“ НАТАШЕ ЈАНКОВИЋ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja