ИЗЛОЖБА СЛИКА МИРОЉУБА ФИЛИПОВИЋА ФИЛИМИРА

У уторак 4. јуна у галерији Атријум отворена је самостална изложба слика „Иконарти“ Мирољуба Филиповића Филимира.

Филимир је деценијама присутан на домаћој и иностраној ликовној сцени. Од 1968. године до данас приредио је 60 самосталних изложби и учествовао на више од 500 колективних изложби у земљи и иностранству. Реализовао  је бројне хепенинге, перформансе и уметничке пројекте.  Аутор је међународног уметничког пројекта „Уметници света против изолације човека и народа“, који је започео у Паризу 1993. године.

Представљао је нашу земљу на Бијеналу у Венецији 2003. године, учествовао на Бијеналу у Лондону 2004., Пекингу 2005. и 2008., Бијеналу минијатуре у Венецуели 2008., Бијеналу постера у Мексику 2013. године.  Добио је бројна признања за своје стваралаштво.

На изложби „Иконарти“ представио је 30 радова у различитим техникама.

У овом циклусу слика, симболе и матрице из богате ликовне традиције човечанства, Филимир  повезује у идејне целине спајајући их  са елементима религиозне слике,  византијским предлошцима за иконе. Промишљено спаја неспојиво, са циљем да створи плакат, који је по ауторовим речима,  постао икона савременог доба. У оваквим комбинацијама симбола јасно се ишчитава критика либералног капитализма, конзумеризма и ратова, те Филимирово незадовољство  тренутном сликом света и човека. Посебно апострофира људску  површност и празнину   које  су  протерале духовност.

 Композиција „Деизис“ представља  цитат познатог  иконографског  мотива  Богородице и Св. Јована Крститеља у молитвеном положају. Они заступају човечанство и посредују пред Христом.  Кључни део композиције, лик Христа на престолу,  у Филимировој интерпретацији је изостављен. Његово место заузео је рам без слике. Јасна идеја  сублимира  Филимирово виђење савременог човека чија се духовност расипа. На овај начин аутор отвара поље за учитавање индивидуалних  одговорности.

Интензивне  боје налик  знацима за опасност, упозоравају, скрећу пажњу, позивају на  хитну акцију, попут симбола за радијацију присутног на слици „Оплакивање“.

Изложбу је отворила Наташа Рил, кустос изложбе.

Изложба је отворена до 17. јуна 2019. године.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ИЗЛОЖБА СЛИКА МИРОЉУБА ФИЛИПОВИЋА ФИЛИМИРА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja