Свечано отворена изложба Павић од Ш до А

У уторак, 15. октобра 2019. године, у Галерији Атријум свечано је отворена двојезична мултимедијална изложба коју је Библиотека града Београда приредила поводом троструког јубилеја Милорада Павића: 90 година од рођења, 10 година од одласка и 35 година од објављивања Хазарског речника.

Многобројној публици обратила се Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, као и књижевница Јасмина Михајловић, сликар Иван Павић и Исидора Ињац испред групе аутора.

Мултимедијални концепт изложбе је посетиоцима пружио могућност да прелиставају скенирани рукопис Хазарског речника, слушају омиљену музику Милорада Павића и да на плочнику испред зграде Библиотеке града Београда посматрају ласерско емитовање наслова Хазарског речника на разним светским језицима.

       Важан део изложбе чини и петнаестоминутни филм који садржи одломке из интервјуа који је са Павићем водио Анастас Христомидес (2008), инсерт из филма Интимно о књижевности (Српски ПЕН центар, 2011) и интервјуи са Јасмином Михајловић и Иваном Павићем, који су специјално за ову изложбу рађени у продукцији Библиотеке града Београда. Видео садржај је израдио Петроглиф студио.

       Аутори изложбе су Исидора Ињац, Сара Ивковић Марковић и Марјан Маринковић који су следили неконвенционалну структуру Павићеве прозе, њену нелинеарност и отвореност, и тако конципирали изложбу која се састоји од тридесет слова неуазбучено поређаних по зидовима Галерије Атријум. Као што Хазарски речник сваки читалац може изнова састављати према сопственом нахођењу, тако и сваки посетилац може приступити овој изложби на начин који сам одабере. Овако конципирана, изложба је постала својеврсни речник о Павићу, Павићев речник састављен од појмова-одредница и слика које га представљају и објашњавају, служећи се фрагментима пишчевих сопствених текстова и текстова његових најбољих тумача.

       Дизајн изложбе и каталога је дело Снежане Рајковић. Превод изложбе на енглески језик урадио је Вукан Марковић.

       Изложба је отворена до 31. октобра 2019. године.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Свечано отворена изложба Павић од Ш до А. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja