Прослављен 89. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је у среду, 15. јануара 2020. године, 89 година постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача. књиговесца и награда за најчитанију књигу страног аутора, као и награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.

Посетиоцима, међу којима су били амбасадори више земаља, представници републичких и градских власти, издавачи, писци, професори универзитета, угледни библиотекари, представљени су најважнији резултати Библиотеке у протеклој години.

Награда која носи име оснивача Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Ивани Николић, библиотекару-саветнику, начелнику Одељења селективне набавке у Народној библиотеци Србије.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2019. години додељена је Издавачкој кући ,,Издавачки центар Матице српске” за објављивање стотину књига Антологијске едиције ,,Десет векова српске књижевности."

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег књиговесца у 2019. години додељена јеЗлатки Цревар из Књиговезнице „Захарије Орфелин” из Београда.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2019. години је роман „Поноћно сунце“, норвешког књижевника Јуа Несбеа, у издању Лагуне.

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је тринаестогодишњој Милици Нешковић из општине Раковица.  

Специјално признање Библиотеке града Београда - Повеља за изузетан допринос ове године је додељена „Политици за децу", подлистку дневног листа Политика који редовно прати активности, радионице и програме за најмлађе чланове Библиотеке града Београда.

Посетиоцима су се обратили министар културе и информисања Републике Србије господин Владан Вукосављевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков која је истакла најзначајнија остварења Библиотеке у 2019. години.

У музичком делу програма наступио је Јован Маљоковић, Балкан салса бенд. Водитељи програма били су млади глумци Миона Марковић и Јован Јовановић.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Прослављен 89. рођендан Библиотеке града Београда. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja