Одржан други тренинг у оквиру пројекта iTSELF

Пројекат „Креирање иновативних сервиса за промоцију културног наслеђа у библиoтекама” („Re-designing and co-creating innovative cultural heritage services through libraries - iTSELF”) је почео у децембру 2018. године и траје две године. Циљ пројекта је да мотивише друштво да се више укључи у идентификацију, чување и коришћење културног наслеђа, развијајући обуке и едукативне материјале за библиотеке, и чинећи их доступним на платформи Massive OpenOn-lineCourse (MOOC).


Остварен је први резултат – израђен је извештај Улога библиотека у промоцији културног наслеђа. Извештајем је обухваћено пет земаља из којих долазе партнери на пројекту – Француска, Турска, Летонија, Естонија и Србија. Одржана је и прва радионица, од предвиђене четири,  за представнике партнерских организација, на Université de Paris Est-Marne-la-Vallée у Француској, у периоду од  22. до 25.10.2019. године.

Друга радионица је одржана у Националној библиотеци Летоније (на слици) у Риги од 17. до 19. фебруара. Уз помоћ методологије Lego Serious Play тражила су се решења како промовисати културно наслеђе и како га приближити корисницима библиотеке и целокупној заједници. Учесници радионице су упознати са основама методологије Lego Serious Play, принципима, филозофијом и предностима и основним фазама методологије. Поред рада на конкретним идејним решењима, учесници су имали прилике и да се упознају са примерима добре праксе у Националној библиотеци Летоније, као што су пројекти Lost Latvia и изложба Amora Pasts.

Следећа радионица ће се одржати у Библиотеци града Београда, у периоду од од 4. до 7. маја 2020. године.

У пројекту учествују следеће организације:

  • Национална библиотека Летоније (носилац пројекта);
  • Фондација Stichting Project Realisatie van Initiatieven Door Modulatie van Entrepreneurschap, Холандија;
  • Универзитет Хачетепе, Турска;
  • Универзитет Université de Paris Est-Marne-la-Vallée, Француска;
  • Библиотека града Београда, Србија;
  • Универзитет у Талину, Естонија.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Одржан други тренинг у оквиру пројекта iTSELF. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja