„Чарли и фабрика чоколаде“

Многима у оквиру широке популације наслов „Чарли и фабрика чоколаде“ јесте асоцијација на познати дечји филм с још познатијим глумцем Џонијем Депом. Но, далеко пре филма настао је сјајан дечји роман енглеског писца Роалда Дала, роман који је многу децу научио како да буду – деца како треба.

 

Register to read more...

Сесил Обри „Себастијан и Бел“

У истом дану, на дан Светог Себастијана, рођени су један дечак и један пас. Животни путеви два бића текли су својим токовима. Дечак је остао без мајке, те се привикавао на живот породице која га је прихватила, а Бела је мењала власнике.

Но, догодило се нешто што ће радњу романа усмерити ка току који читаоца не може оставити равнодушним. Како нам Сесил Обри каже: „Белино бекство, тај скок којим је прошла векове припитомљавања и вратила се у слободу својих дивљих предака, био је само замка коју јој је поставила судбина да би је довела до Себастијана. ’Ништа није чист случај, све има неки свој разлог.’“На дивљој планини, тик крај пећине, крај које је Себастијанова мајка издахнула, сусрећу се две дивље судбине, које ће се међусобно испреплетати и учинити да људскост и емпатија у једном месташцу француске провинције – победе.

 

Register to read more...

Дечја библиотека „Растко“ препоручује: Тон Телехен „Писма ником другом“

Бити животиња, а не живети ни у природи ни у басни није нимало једноставно. Нарочито уколико животиње добију задатак да преобликују свет и да га начине племенитијим.

 

Тон Телехен је писац који се овом књигом обраћа и деци и њиховим родитељима. Он нас, препричавајући ситуације  необичне шумске дружине, учи значајним вредностима: стварању пријатељстава, успостављају осећаја сигурности, ослобађању од непријатности и стварању заједништва. Открива нам неке тачке спотицања у животу као што су: стид, страх, недостатак знања, мањак саосећања. Али, открива нам и начине који нас чине тужнима и срећнима, више или мање снажнима и одлучнима, а и који нам, уколико се определимо, могу помоћи, баш баш. Кроз сликовиту вињету о међусобном писању писама животиње се откривају, мењају, расту, баш као што можемо и ми.

Register to read more...

Препоруке за читање

Измењене околности живота онемогућиле су нас у намери да се свaкодневно сусрећемо и дружимо, као и у томе да вас, у директном контакту, саветујемо на тему књижевних жанрова који су вама омиљени.  Но, одлучили смо да овим путем покушамо да вам мало прекратимо период у којем се нећемо лично виђати. Саставићемо листе предлога за читање, како за одрасле читаоце, тако и за децу, те ћете на нашем сајту и ФБ профилу моћи да прочитате бар увод у дело које бисте, касније, када библиотека отпочне с радом, могли да позајмите. А, могуће је и да нека од тих књига стоји и на полицама ваших домова, а ви је до сада нисте открили. Биће нам драго уколико вам будемо од помоћи.

Читалачке сугестије постављаћемо под насловима Библиотека „Петар Кочић“ – препорука и Дечја библиотека „Растко“ - препорука

Савиндан у „Растку“

Дечја библиотека „Растко“ је у петак, 24. јануара 2020. године, уочи школске славе Свети Сава, организовала радионицу за ученике предшколског узраста. Гости су нам били деца из припремне групе ПУ „Свети Сава“. Радионицу смо почели Светосавском химном коју су малишани припремили за ову посету, а потом смо читали сликовницу „Свети Сава и Стефан Првовенчани“ ауторке Јоване Кулаузов Реба, где су малишани могли да се упознају са ликом и делом свеца који је један од најзначајнијих личности српске историје и традиције. На крају радионице, деца су бојила слике из живота тог времена.

Register to read more...

Значај пријатељства

Дечја библиотека "Растко" у протекла два дана (19. и 20. новембра) организовала је дружење са два четврта разреда ОШ "Свети Сава" са Врачара. 
Деци је, најпре, на њихово изненађење, била представљена сликовница Кристел Ренс "Конрад и Корнелија" у издању ИК Проолис Букс из Београда. Тема сликовнице јесу место усамљености и значај пријатељства у савременом друштву. Након дирљиве приче, деца су, подељена у три групе, писала своје приче о начинима превазилажења непријатних осећаја у нама.

Register to read more...

Завршетак Дечје недеље у "Растку"

Последњег дана Дечје недеље Библиотеку "Растко" посетили су ученици два прва разреда ОШ "Свети Сава". Малишани су најпре добили чланске карте библиотеке. Потом им је прочитана једна песма из "Буквара дечјих права" Љубивоја Ршумовића, на основу које су схватили значај Дечје недеље и положај какав многа деца у свету имају. Коначно, прочитана им је сликовница Џулије Доналдсон "Шта је сазнала бубамара мала" у издању ИК "Креативни центар" из Београда, која им је показала како постати прави пријатељ.
 
 

Register to read more...

Библиотека "Растко"

 Четвртог дана Дечје недеље Библиотека "Растко" гостовала је у Предшколској установи "Весна" у Падинској Скели. Млађој групи представљен је значај Дечје недеље и прочитано неколико песама, примерених њиховом узрасту, које говоре о људским правима. Са старијом групом час је одржан у дворишту вртића. Деци је, након одглумљене монодраме о девојчици која је несташна и неуредна  а воли животиње, појашњено шта значи бити пријатељ увек у животу, а и како су многе вредности, до којих деца држе, неважне за пријатељство. Обе групе деце добиле су чланске карте библиотеке и позване су да у друштву васпитача и родитеља посете наш објекат.

 
 

Register to read more...

Дечје недеље Библиотека "Растко"

Трећи дан Дечје недеље Библиотека "Растко" обележила је дружећи се са два одељења ученика првих разреда ОШ "Свети Сава". Малишанима су, најпре, подељене чланске карте библиотеке, а и упознати су са правилима понашанја и опхођења у Библиотеци. Потом су упознати са значајем Дечје недеље, те су и сами обећали да ће у Дечјој недељи, свако од њих, неким добрим делом, скренути пажљу на себе и децу у свом окружењу. Деци је потом представљена сликовница "Мила, краљица нереда" ИК "Креативни центар" из Београда, захваљујући којој су схватили да свако дете, иако наизгдлед са много мана, у себи крије много племенитости и доброте.
 

Register to read more...

Дечја недеља у Растку

Обележавање Дечје недеље у Библиотеци "Раско" на Врачару започело је гостовањем Предшколске установе "Свети Сава". Малишани су најпре упознати са књигом о дечјим правима, након чега се одвијао разговор о другарству и о аспектима који пријатеље чини пријатељима. Након тога, деци је престављена сликовница Патрише Анђелковић "Мила, краљица нереда" у издању ИК "Креативни центар".

 

 

Register to read more...

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У БИБЛИОТЕЦИ РАСТКО

У Дечјој библиотеци "Растко", у оквиру Дана европске баштине, одржан је други програм "Причам ти причу о књизи", на којем је друга група ученика 4. разреда ОШ "Свети Сава" писала писма непознатом пријатељу. Кроз групни рада, малишани су представили гастрономску, фестивалску и забавну понуду Београда. Будући да су гости заиста уложили озбиљан напор, библиотека је одлучила да најинтересантније писмо награди.
 

Register to read more...

"Причам ти причу о књизи"

 У Дечјој библиотеци "Растко", у оквиру Дана европске баштине, одржан је програм "Причам ти причу о књизи", на којем су ученици 4. разреда ОШ "Свети Сава" писали писма непознатом пријатељу. Идеја је била да деца, у групном раду, представе најскривеније кутке града у којем живе и тиме допринесу културној уметничкој и забавној понуди Београда. Дечја писма, рађена према инструкцијама, представљају основ за прављење сликовница о нашој престоници.

Register to read more...

СВЕЧАН ЗАВРШЕТАК ТРЕЋЕ СЕЗОНЕ КЊИЖЕВНОГ ТАКМИЧЕЊА „ЧИТАМ, ПА ШТА“

У среду 12. Јуна 2019. Године у 12:00 часова у Библиотеци „Петар Кочић“ на Врачару одржана је завршна манифестација програма „Читам, па шта“, који се, у организацији Библиотеке града Београда, већ три године бави подстицањем читања деце основношколског узраста у Србији.

Register to read more...

Едукативно предавање "Вежбе за особе са инвалидитетом" у библиoтеци на Врачару

Хенди центар “Колосеум”, од оснивања 2009. године, успешно ради  на остваривању циљева у области развоја и унапређења положаја особа са инвалидитетом. Своју мисијуцентар остварујекроз реализацију различитих пројеката (едукативне и културно-образовне радионице, предавања, трибине, филмске пројекције). Један у низу програма, који доприноси бољој укључености особа са инвалидитетом у друштвену заједницу је и пројекат "Саветовалиште за превентивно-корективни рад: за бољи живот особа са инвалидитетом".

Register to read more...

ДВА ВИТЕЗА И ПТИЧИЦА

Дечја библиотека „Растко“ била је 21. маја у гостима Дечјем вртићу „Ластавица“ у Падинској Скели. Деци су, најпре објашњени настанак писма, књига и библиотека, а потом је разговор прешао у – стваралачку фазу. Према обрасцу писања бајке, малишани су одабрали ликове бајке коју желе да створе, осмислили су радњу, а и одлучили да свако одигра своју улогу. У овом дивном дружењу настала је бајка „Два витеза и птичица“, а уживање је допуњено позоришном представом коју су мали глумци на лицу места одиграли.

 

Register to read more...

Шопи у Београду

У Библиотеци „Петар Кочић“ 13. маја одржано је представљање Речника шопског говора и етнологије Забрђана Танасија Тасева. Заинтересованима за ову егзотичну лингвистичку супкултуру обратили су се академик професор др Слободан Реметић, професор др Драган Копев, етнолог Слободан Филиовић и сам аутор.

Register to read more...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja