Библиотека „Блажо Шћепановић“-„Нећу да бригам, хоћу да се играм”

Сваке године, сада већ традиционално, почетком октобра, организује се и обележава “Дечја недеља”. Све установе социјалног старања, образовне и установе културе, осмишљавају и реализују програме намењене како деци, тако и одраслима, који за циљ имају јачање свести о положају и потребама најмлађих. Основ сваке активности почива на промоцији ставова и захтева “Конвенције о правима детета”. Овогодишња манифестација је основну идеју сажела у слоган “Нећу да бригам, хоћу да се играм”. 

Библиотека у Учитељском насељу, “Блажо Шћепановић”, прикључила се програму онако како јој основна делатност налаже – књигама. Читаоцима, “малима и великима”, представљен је онај корпус књига који разматра проблем дечјих права. Популарно писанепсихологија и социологија,које помажу деци у “рвању” са свакодневним проблемима и потешкоћама средине и окружења акоје своја педагошка решења заснивају на уважавању детета као особе, илустрована “Конвенција” која најмлађе упознаје са законском регулативом, и она дела савремене белетристике која на уметнички начин говоре о правима детета, посталесу експонати тематске изложбе.

Програм „Причам ти причу“ допунио је обележавање „Дечје недеље“. Малишани предшколске групе Основне школе „Ћирило и Методије“ имали су прилику да посете библиотеку, чују једну уметничку причу и разговарају о њој, али и да сазнају каква су њихова права када су култура и образовање у питању. Будући да је аудиторијум био посебан, требало се „довијати“ у објашњавању права на културни капитал!

„Дечја недеља“ је, као и сваке године, протекла и у знаку уписа ђака првака поменуте основне школе у библиотеку „Блажо Шћепановић“. Најмлађим ђацима уручене су библиотечке чланске карте са жељом и надом да своје новостечено право позајмљивања књига Библиотеке града Београда и користе.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Библиотека „Блажо Шћепановић“-„Нећу да бригам, хоћу да се играм” . Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja