Јавни час о инклузији особа са инвалидитетом за ученике Четрнаесте београдске гимназије на Врачару

У читаоници Библиотеке "Петар Кочић" на Врачару, ученици Четрнаесте београдске гимназије присуствовали су јавном часу о инклузији особа са инвалидитетом, који су организовали Хенди центар "Колосеум" и Библиотека града Београда. Овим програмом је Хенди центар отпочео низ активности које ће организовати поводом 3. децембра, Светског дана особа са инвалидитетом, који се ове године прославља под слоганом "За живот без баријера".

Ученицима је прво приказан документарни филм "И ти имаш хендикеп" Идриса Габријела,а потом је професорка социологије, Оливера Стаменковић, уз сарадњу са Дарком и Светланом Ивић из Хенди центра и Марином Неђић из Библиотеке града Београда, одржала ученицима јавни час о инклузији особа са инвалидитетом. Кроз игре и практичне примере, у којима су активо учествовали ученици, Дарко Ивић им је показао правилан начин опхођења према особама са инвалидитетом. У показној вежби, ученици су имали прилику да на личном примеру осете како изгледа свет из угла особе у колицима и на који начин треба прићи и помоћи слепој и слабовидој особи на улици.

Овај сусрет је показао да су оваква едукативна предавања неопходна како би се деца, у што ранијем узрасту, упознала са проблемима особа са инвалидитетом, које срећу свом окружењу - у породици, у школи, у позоришту, биоскопу, на улици. У Библиотеци је одржано до сада више различитих програма који су имали за тему инклузију особа са инвалидитетом и у том смеру ће се и даље радити. Ученици Четрнаесте гимназије нису први пут били на оваквој радионици, али су у разговору истакли да је радионица била информативна и занимљива и да су приликом овог сусрета научили доста нових ствари о особама са инвалидитетом и њиховим потребама, као и начине како они као појединци, овој групацији становништва могу да помогну у свакодневном животу.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Јавни час о инклузији особа са инвалидитетом за ученике Четрнаесте београдске гимназије на Врачару. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja