Манифестација „Ноћ са Андерсеном“

Поводом Међународног дана дечје књиге, у Дечјем одељењу „Растко“ на Врачару, у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке, у петак, 01. априла 2016. године, од 18 – 22 сата, одржана је Манифестација „Ноћ са Андерсеном“. Манифестацију су свечано отворили и присутну децу поздравили Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков и заменик амбасадорке Републике Чешке Јиржи Киријан.

 У Чешкој се, 01. априла, у сусрет Међународном дану дечје књиге, већ 16 година организује Манифестација „Ноћ са Андерсеном“. Ради се о пројекту, који је настао у чешком граду, Ухерске Храдиште, где су две маштовите библиотекарке дошле на идеју да мотивишу децу да више читају. Сада су у овај Пројекат укључене све школе и библиотеке широм Чешке, али и библиотеке у Словачкој, Пољској, Словенији, Украјини, Шпанији, Великој Британији, Данској, Немачкој, САД. У Србији је ова Манифестација по први пут организована  прошле године у Чешком селу у Јужном Банату.

Ове године је, част да буде домаћин, ове значајне Манифестације, припала је Дечјем одељењу „Растко“ на Врачару. Библиотекари су уз помоћ службеника Чешке амбасаде, осмислили разноврстан програм, који је намењен ученицима нижих разреда основне школе. Преводилац Зорица Илић је, кроз занимљив разговор о књизи „Чарапокрадица“ писца Павела Шрута, која је у Чешкој била изабрана за роман деценије, приближила деци савремену чешку књижевност за децу. Она је уз помоћ интересантних плаката, цртежа и фотографија јунака, децу успела да засмеје и заинтересује за ова необична мала бића и њихове авантуре. Библиотекарке Дечјег одељења су осмислиле читав низ занимљих игара које су деца играла у тимовима, уз велику радост и залагање сваког појединца. Уз обостану жељу и деце и одраслих, да се ово дружење понови и следећих година, Манифестација је завршена уз слатке залогаје торте коју су маштовити посластичари направили у облику чарапе и проглашење најбољих тимовова. Најбољи су на крају дружења добили вредне награде – књиге, пакетиће са слаткишима, играчке, а четворо најактивније деце је добило посебну награду – пут у Чешко село у организацији Амбасаде Републике Чешке.

 

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - Манифестација „Ноћ са Андерсеном“. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja