ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВРАЧАРУ

Културно-туристичка манифестација „Дани европске баштине“, од 2002. године се традиционално организује сваке године у септембру, у Београду, као део велике европске манифестације. Кроз програме, који су имали заједничку тему „Културно наслеђе и заједнице – живети са наслеђем“, промовисано је наслеђе као заједничка баштина европских народа.

Поводом „Дана европске баштине“ у библиотекама на Врачару се традиционално одржавају програми. У Дечјем одељењу „Растко“ библиотекари су осмислили и поставили  изложбу предмета из српске традиције. Она је обухватала предмете попут делова традиционалне српске ношње, бакарну пеглу стару два века, ручни млин за кафу, вретено, металне и дрвене посуде који су користили наши преци. Изложбу су посетила деца из вртића „Мића и Аћим“ и  преко ње се упознала са животом у Србији пре постанка струје и модерне технологије. Програм је употпуњенчитањем народних прича и бајки Вука Стефановића Караџића.Изложба је привукла велику пажњу и основцима – ученицима трећег разреда ОШ „Јован Миодраговић“. За њих је припремљена радионица о старим и заборављеним занатима које је представила наставница Милена Ракић. Библиотекари су им радо  одговорали на питања, па су ученици из библиотеке изашли са знањем о пословимађумругџије, сазнали су шта је стварао клонфер, бонбонџија, абаџија... Након презентацијео старим занатима,  деца су се упознала са техником разбоја. Свако од њих је на малом разбоју направио по једну таписерију од којих ће библиотека касније направити изложбу. Све је то медијски пропратила телевизија Студио Б која језа потребе емисије „Водич за родитеље“ снимила цео програм. Трећи дан Манифестације је био посвећен корисницима Дневног боравка за особе са аутизмом „Корнелије“.  Њима су библиотекари  читали народне бајке и песме, а у библиотеци је направљена и изложба њиховог ручно рађеног накита.„Живот у Београду од XVIII века до данас“ дочарао нам је кроз слику и речи историчар Милош Брун. Он је ученицима трећег разреда ОШ „Јован Миодраговић“ на врло сликовит и надасве занимљив начин представио Београд какав мало ко зна. Тако су на овом програму су деца сазнала следеће - Како је и где отворен први биоскоп? На ком месту је засветлела прва улична сијалица? Како је изгледао први трамвај у Београду... Осим у Дечјем одељењу „Растко“, програм у оквиру Манифестације „Дани европске баштине“ одржан је и огранку „Борислав Пекић“. Тим поводом су огранак посетили предшколци из вртића „Бисер“. Библиотекарка је са њима обрађивала пословице, загонетке, брзалице и шаљиве песме, а деца су, у оквиру овог програма, илустровала и народну бајку „Биберче“.

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА - ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ НА ВРАЧАРУ. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja