„Чарли и фабрика чоколаде“

Многима у оквиру широке популације наслов „Чарли и фабрика чоколаде“ јесте асоцијација на познати дечји филм с још познатијим глумцем Џонијем Депом. Но, далеко пре филма настао је сјајан дечји роман енглеског писца Роалда Дала, роман који је многу децу научио како да буду – деца како треба.

 

Register to read more...

Сесил Обри „Себастијан и Бел“

У истом дану, на дан Светог Себастијана, рођени су један дечак и један пас. Животни путеви два бића текли су својим токовима. Дечак је остао без мајке, те се привикавао на живот породице која га је прихватила, а Бела је мењала власнике.

Но, догодило се нешто што ће радњу романа усмерити ка току који читаоца не може оставити равнодушним. Како нам Сесил Обри каже: „Белино бекство, тај скок којим је прошла векове припитомљавања и вратила се у слободу својих дивљих предака, био је само замка коју јој је поставила судбина да би је довела до Себастијана. ’Ништа није чист случај, све има неки свој разлог.’“На дивљој планини, тик крај пећине, крај које је Себастијанова мајка издахнула, сусрећу се две дивље судбине, које ће се међусобно испреплетати и учинити да људскост и емпатија у једном месташцу француске провинције – победе.

 

Register to read more...

Дечја библиотека „Растко“ препоручује: Тон Телехен „Писма ником другом“

Бити животиња, а не живети ни у природи ни у басни није нимало једноставно. Нарочито уколико животиње добију задатак да преобликују свет и да га начине племенитијим.

 

Тон Телехен је писац који се овом књигом обраћа и деци и њиховим родитељима. Он нас, препричавајући ситуације  необичне шумске дружине, учи значајним вредностима: стварању пријатељстава, успостављају осећаја сигурности, ослобађању од непријатности и стварању заједништва. Открива нам неке тачке спотицања у животу као што су: стид, страх, недостатак знања, мањак саосећања. Али, открива нам и начине који нас чине тужнима и срећнима, више или мање снажнима и одлучнима, а и који нам, уколико се определимо, могу помоћи, баш баш. Кроз сликовиту вињету о међусобном писању писама животиње се откривају, мењају, расту, баш као што можемо и ми.

Register to read more...

Препоруке за читање

Измењене околности живота онемогућиле су нас у намери да се свaкодневно сусрећемо и дружимо, као и у томе да вас, у директном контакту, саветујемо на тему књижевних жанрова који су вама омиљени.  Но, одлучили смо да овим путем покушамо да вам мало прекратимо период у којем се нећемо лично виђати. Саставићемо листе предлога за читање, како за одрасле читаоце, тако и за децу, те ћете на нашем сајту и ФБ профилу моћи да прочитате бар увод у дело које бисте, касније, када библиотека отпочне с радом, могли да позајмите. А, могуће је и да нека од тих књига стоји и на полицама ваших домова, а ви је до сада нисте открили. Биће нам драго уколико вам будемо од помоћи.

Читалачке сугестије постављаћемо под насловима Библиотека „Петар Кочић“ – препорука и Дечја библиотека „Растко“ - препорука

Савиндан у „Растку“

Дечја библиотека „Растко“ је у петак, 24. јануара 2020. године, уочи школске славе Свети Сава, организовала радионицу за ученике предшколског узраста. Гости су нам били деца из припремне групе ПУ „Свети Сава“. Радионицу смо почели Светосавском химном коју су малишани припремили за ову посету, а потом смо читали сликовницу „Свети Сава и Стефан Првовенчани“ ауторке Јоване Кулаузов Реба, где су малишани могли да се упознају са ликом и делом свеца који је један од најзначајнијих личности српске историје и традиције. На крају радионице, деца су бојила слике из живота тог времена.

Register to read more...

Copyright 2011 БИБЛИОТЕКА ГРАДА БЕОГРАДА. Copyright by Библиотека града Београда 2011
Joomla Templates by Wordpress themes free

Mreža web prijatelja